Arabski Tadżin z kurczaka z pistacjami (przepis bezglutenowy)
Czas wykonania: 22 minuty

Składniki:

- 500g filet z piersi z kurczaka pokrojony w kostkę
- 500ml bulionu
- 150g łuskanych pistacji
- 100g rodzynek
- 100g cebuli
- 50g świeżych listków kolendry
- 50ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki świeżej posiekanej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki tapioki
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka bezglutenowej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta mielonej kurkumy
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta papryki słodkiej mielonej
- czarny pieprz do smaku

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 161kcal
- węglowodany: 10,88g
- białko: 9,92g
- tłuszcze: 9,31g


Wykonanie:

Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek oraz podzieloną na ćwiartki cebulę. Program - czas: 7 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Łopatką zbieramy zawartość naczynia ze ścianek na dno urządzenia. Dodajemy oliwę z oliwek. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 80°C, obroty: -1. Pokrojoną pierś z kurczaka mieszamy z olejem oraz przyprawą do kurczaka oraz smażymy na rumiany kolor na patelni. Do naczynia miksującego wkładamy usmażonego kurczaka, bulion, kumin, kurkumę, imbir, cynamon, paprykę oraz sól i pieprz. Program - czas: 15 minut, temperatura: 100°C, obroty: -1. Dodajemy rodzynki, pistacje łuskane, świeże listki kolendry (kilka odkładamy do dekoracji) oraz dodajemy świeżą miętę. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: -1. Tapiokę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do naszej potrawy. Program - czas:2 minuty, temperatura: 90°C, obroty: -1. Przed podaniem dekorujemy listkami kolendry. Smacznego!



Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.