Babeczki z ciasta francuskiego z kremem

Czas wykonania: 
19 min

Składniki:

-mleko: 260g,
-cukier: 180g,
-mąka pszenna: 60g,
-śmietana 30%: 250g,
-żółtka: 5 szt.
-cynamon: 1 szt.
-skórka z cytryny: z 1 szt. pokrojona na 5cm kawałki,
-masło: do natłuszczenia formy,
-ciasto francuskie: 1 opak..

Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 279kcal
Węglowodany: 31,1g
Białko: 4,5g
Tłuszcze: 15g


Wykonanie:

Krok 1. Założyć mieszadło motylkowe.
Krok 2. Do naczynia miksującego wlać: -mleko: 260g, Dodać: -cukier: 180g, -mąkę pszenną: 60g, -śmietanę 30%: 250g, -żółtka: 5 szt..
Krok 3. Program - czas: 10s, temperatura: 0℃, obroty: 5.0.
Krok 4. Dodać: -laskę cynamonu, -skórkę z cytryny.
Krok 5. Program - czas: 18min, temperatura: 85℃, obroty: 2.5.
Krok 6. Przygotować formę na babeczki i natłuścić ją masłem, Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Krok 7. Ciasto francuskie o grubości 3 mm podzielić na 9 cm okręgi, następnie ułożyć je na przygotowanej formie, tak aby zakryte było dno oraz boki.
Krok 8. Wyjąć mieszadło motylkowe.
Krok 9. Bardzo ostrożnie wyjąć laskę cynamonu i skórkę cytrynową.
Krok 10. Przygotowany krem przełożyć do formy z ciastem, tak oby wysokość nie przekroczyła 3/4 foremki.
Krok 11. Piec w 200 stopniach przez ok. 30 min.
Krok 12. Po upływie czasu wyjąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 13. Gotowe. Smacznego.

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.