Bakłażan grillowany z sosem paprykowym
Czas wykonania: 1 minuta

Składniki (4 porcje):

- 500g bakłażan
- 170g ugotowana ciecierzyca
- 4szt. papryka
- 100ml oliwa z oliwek
- 100ml olej rzepakowy
- 50g prażony orzech laskowy
- 30ml ocet balsamiczny
- 1 szt. czosnek
- 10g listek tymianku
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- szczypta chili


Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 172kcal
- węglowodany: 5,56g
- białko: 2,36g
- tłuszcze: 15,53g

Wykonanie:
Bakłażana nakłuwamy widelcem i grillujemy, aż skórka stanie się czarna i zmięknie. Gotowego bakłażana odstawiamy do przestudzenia i zdejmujemy z niego skórkę. Do naczynia miksującego wkładamy bakłażana, ciecierzycę, tymianek oraz sól, pieprz i chili. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: -2. Zawartość misy przekładamy do innego naczynia. Do naczynia miksującego wkładamy przekrojoną paprykę z wydrążonymi gniazdami nasiennymi, oliwę z oliwek, olej rzepakowy, czosnek oraz ocet balsamiczny. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10. Na półmisku wykładamy gotowy sos. Na sosie układamy bakłażana, posypujemy go prażonymi orzechami laskowymi. Smacznego!


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.