Składniki:
1000 gram polędwicy wołowej w jednym kawałku oczyszczonej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
klarowane masło do obsmażenia polędwicy
2 łyżki musztardy Dijon
500 gram prawdziwków (mogą być mrożone) pokrojonych w plastry 0,5 cm
10 gram świeżego tymianku
150 gram szynki parmeńskiej w plastrach
80 gram cebuli przekrojonej na pół
1 ząbek czosnku
20 gram klarowanego masła
2 plastry ciasta francuskiego 550 gram
1 żółtko jajka
Wykonanie:
Wołowinę przyprawiamy obficie solą i grubo mielonym pieprzem. Na bardzo gorącej patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy mięso z każdej strony. Odkładamy na talerz i jak jest jeszcze gorące smarujemy dokładnie musztardą, by wchłonęła się w czasie gdy mięso będzie stygnąć. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę, czosnek i rozdrabniamy 5sek/obr10. Dodajemy grzyby i ponownie rozdrabniamy 7sek/obr8. Łopatką zbieramy ze ścianek na dno urządzenia, dodajemy 25 gram masła, tymianek i całość podsmażamy 10min/100st/obr-1. Rozwijamy folie spożywczą i układamy na niej na zakładkę plastry szynki tak, aby po zawinięciu ułożyły się dookoła mięsa. Na tak ułożoną szynkę rozsmarowujemy masę grzybową. Na tym układamy wołowinę i całość ciasno zwijamy. Tak przygotowany zafoliowany pakunek wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut. Odwinięte z folii mięso układamy na rozwiniętym cieście francuskim. Ciasto zawijamy wokół mięsa bardzo dokładnie. Tak przygotowane ciasto zawijamy ponownie ciasno w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 15min. Wyciągamy ciasto z lodówki, nacinamy nożem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 min, a następnie wyciągamy i pozostawiamy w spokoju przez 15 min, aby potrawa odpoczęła. Kroimy na 3 cm plastry.
Smacznego i miłego dnia życzy Team Cobbo
1000 gram polędwicy wołowej w jednym kawałku oczyszczonej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
klarowane masło do obsmażenia polędwicy
2 łyżki musztardy Dijon
500 gram prawdziwków (mogą być mrożone) pokrojonych w plastry 0,5 cm
10 gram świeżego tymianku
150 gram szynki parmeńskiej w plastrach
80 gram cebuli przekrojonej na pół
1 ząbek czosnku
20 gram klarowanego masła
2 plastry ciasta francuskiego 550 gram
1 żółtko jajka
Wykonanie:
Wołowinę przyprawiamy obficie solą i grubo mielonym pieprzem. Na bardzo gorącej patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy mięso z każdej strony. Odkładamy na talerz i jak jest jeszcze gorące smarujemy dokładnie musztardą, by wchłonęła się w czasie gdy mięso będzie stygnąć. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę, czosnek i rozdrabniamy 5sek/obr10. Dodajemy grzyby i ponownie rozdrabniamy 7sek/obr8. Łopatką zbieramy ze ścianek na dno urządzenia, dodajemy 25 gram masła, tymianek i całość podsmażamy 10min/100st/obr-1. Rozwijamy folie spożywczą i układamy na niej na zakładkę plastry szynki tak, aby po zawinięciu ułożyły się dookoła mięsa. Na tak ułożoną szynkę rozsmarowujemy masę grzybową. Na tym układamy wołowinę i całość ciasno zwijamy. Tak przygotowany zafoliowany pakunek wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut. Odwinięte z folii mięso układamy na rozwiniętym cieście francuskim. Ciasto zawijamy wokół mięsa bardzo dokładnie. Tak przygotowane ciasto zawijamy ponownie ciasno w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 15min. Wyciągamy ciasto z lodówki, nacinamy nożem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 min, a następnie wyciągamy i pozostawiamy w spokoju przez 15 min, aby potrawa odpoczęła. Kroimy na 3 cm plastry.
Smacznego i miłego dnia życzy Team Cobbo