Bezglutenowe muffinki a'la pizza
Czas wykonania: 2 minuty

Składniki:

- 300g miks mąk bezglutenowych
- 1 szklanka mleka
- 100g masło pokrojone na kawałki
- 80g oczyszczona czerwona papryka
- 50g ser żółty
- 50g szynka
- 50g salami
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżka posiekana natka pietruszki
- zioła prowansalskie do smaku

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 251kcal
- węglowodany: 23,12g
- białko: 9,03g
- tłuszcze: 14,42g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wkładamy ser żółty. Program - czas: 7 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Przesypujemy ser do miseczki. Do naczynia miksującego dodajemy szynkę i salami. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Wędliny przekładamy do miseczki. Dodajemy czerwoną paprykę.
Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 4. Przekładamy paprykę do miseczki. Do naczynia wkładamy masło pokrojone na kawałki. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 50°C, obroty: 2. Czekamy, aż urządzenie wystygnie, a następnie dodajemy mleko, mąkę, jajko i bezglutenowy proszek do pieczenia. Program - czas: 25 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Dodajemy wcześniej starte składniki oraz natkę pietruszki wraz z ziołami prowansalskimi. Całość mieszamy za pomocą łopatki. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Gęstą masę nakładamy do papierowych muffinek powyżej połowy wysokości. Wierzch posypujemy startym
żółtym serem. Muffinki pieczemy na złoto przez około 20-25 minut. Smacznego!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.