Bezglutenowe pierogi ruskie z mąki z tapioki
Czas wykonania: 4 minuty

Składniki:

FARSZ
- 350g ziemniaki
- 200g biały ser
- 150g cebula
- 1 łyżka olej rzepakowy
- sól do smaku
- pieprz do smaku

CIASTO
- 400ml wrząca woda
- 200g mąka z tapioki
- 100g mąka ziemniaczana
- 100g mąka ryżowa
- 50g mąka kukurydziana
- 4 łyżki olej rzepakowy
- 1,5 łyżeczki soda
- 1/2 łyżeczki sól

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 101kcal
- węglowodany: 6,22g
- białko: 1,51g
- tłuszcze: 4,67g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wkładamy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę.
Program - czas: 6 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 6. Dodajemy 1 łyżkę oleju rzepakowego. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 70°C, obroty: -1. Odczekujemy, aby naczynie się wychłodziło. Do naczynia miksującego wkładamy zimne, obrane i ugotowane ziemniaki, ser, sól i pieprz. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 3. Wykładamy farsz do miski. Do naczynia miksującegp wkładamy mąkę z tapioki, mąkę ziemniaczaną, mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą, sodę i sól. Przez otwór w pokrywie dodajemy stopniowo wrzącą wodę. Program - czas: 90 sekund, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta. Dodajemy olej rzepakowy. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta. Ciasto dzielimy na kilka części, wałkujemy na grubość 2mm podsypując mąką ziemniaczaną. Szklanką wycinamy kółka, nakłamy łyżką farsz i zlepiamy brzeg pierogów. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku aż staną się miękkie. Pierogi podajemy z roztopionym masłem, śmietaną lub podsmażone. Smacznego!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.