Bezglutenowy spód do tarty
Czas wykonania: 3 minuty

Składniki:

- 180g mąka z brązowego ryżu
- 100ml wody
- 100g mąka z cieciorki
- 20g oliwy z oliwek
- 2 białka jajek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 98kcal
- węglowodany: 16,05g
- białko: 4,56g
- tłuszcze: 2,97g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 50°C, obroty: 1. Dodajemy pozostałe składniki do misy. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 2. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Nakłuwamy widelcem po całej powierzchni. Przekładamy ciasto do formy tak, aby arkusz znajdował się na wierzchu tarty. Lekko dociskamy i wylepiamy ciastem formę. Wierzch ciasta posypujemy nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić na nim niedużą formę do pieczenia tak, aby ciasto nie wyrosło. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuszczamy oliwą. Pieczemy 18 minut w temperaturze 180°C. Usuwamy papier do pieczenia wraz z nasionami roślin strączkowych. Gotowy spód można użyć do swojego przepisu, smacznego!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.