Błyskawiczny sernik owocowy bezglutenowy
Czas wykonania: 2 minuty

Składniki:

- 500g ser mascarpone
- 500g truskawki
- 250g ser ricotta
- 150g cukier puder
- 100g bezglutenowa czekolada
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- bazylia do dekoracji


Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 188kcal
- węglowodany: 16,50g
- białko: 6,19g
- tłuszcze: 10,88g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę bezglutenową. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7.
Zawartość naczynia miksującego wsypujemy do miseczki. Do czystego naczynia miksującego wkładamy ser mascarpone i ricotta oraz cukier puder.
Całość mieszamy łopatką w połowie czasu pracy następnego programu urządzenia. Program - czas: 40 sekund, temperatura: 0°C, obroty:5. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do ochłodzenia. Następnie dodajemy ją do sera. Program - czas: 15 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 6. Przygotowaną foremkę wykładamy truskawkami, zalewamy przygotowaną masą serową i posypujemy rozdrobnioną czekoladą. Sernik wkładamy do lodówki aby stężał. Gotowy sernik podajemy z listkami świeżej bazylii. Smacznego!


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.