Bułeczki z serem
Czas wykonania: 9 minut
Składniki:
Bułeczki drożdżowe:
- świeże drożdże 45 g
- cukier 100 g
- mleko 225 ml
- mąka pszenna 510 g
- jajko 1 szt.
- masło 80 g
- sól szczypta
Serek:
- twaróg 500 g pokruszony
- cukier 75 g
- jajko 1 szt.
- cukier wanilinowy 8 g
- śmietana 12% 100 g
- białko jaja do posmarowania bułeczek
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 211 kcal
Węglowodany: 2,99 g
Białko: 30,5 g
Tłuszcze: 10,3 g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynika miksującego wlewamy mleko. Dodajemy 100 g cukru i świeże pokruszone drożdże.
Krok 2. Program - czas: 2 minuty i 30 sekund, temperatura: 37°C, obroty: 1.
Krok 3. Dodajemy 1 jajko, mąkę pszenną oraz szczyptę soli i pieprzu.
Krok 4. Program - czas: 2 minuty i 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.
Krok 5. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy łyżkę mąki.
Krok 6. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianiae ciasta.
Krok 7. Przygotowujemy blachę do pieczenia i wykładamy ją papierem. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Krok 8. Ciasto dzielimy na 15 równych części i formujemy z nich płaskie bułeczki. Układamy je na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Krok 9. Do czystego i suchego naczynia zakładamy mieszadło motylkowe i dodajemy 1 jajko, 75 g cukru oraz 8 g cukru wanilinowego.
Krok 10. Program - czas: 2 minuty i 10 sekund temperatura: 130°C, obroty: 3,5.
Krok 11. Wyjmujemy mieszadło motylkowe.
Krok 12. Dodajemy pokruszony twaróg oraz śmietanę 12%.
Krok 13. Program - czas: 40 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 6,5.
Krok 14. W wyrośniętej bułeczce robimy delikatny dołek i wypełniamy go serkiem, następnie smarujemy białkiem jajka.
Krok 15. Bułeczki pieczemy przez około 22 minuty w temperaturze 200°C.
Krok 16. Gotowe, bułeczki podajemy ostudzone.
Krok 17. Smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 9 minut
Składniki:
Bułeczki drożdżowe:
- świeże drożdże 45 g
- cukier 100 g
- mleko 225 ml
- mąka pszenna 510 g
- jajko 1 szt.
- masło 80 g
- sól szczypta
Serek:
- twaróg 500 g pokruszony
- cukier 75 g
- jajko 1 szt.
- cukier wanilinowy 8 g
- śmietana 12% 100 g
- białko jaja do posmarowania bułeczek
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 211 kcal
Węglowodany: 2,99 g
Białko: 30,5 g
Tłuszcze: 10,3 g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynika miksującego wlewamy mleko. Dodajemy 100 g cukru i świeże pokruszone drożdże.
Krok 2. Program - czas: 2 minuty i 30 sekund, temperatura: 37°C, obroty: 1.
Krok 3. Dodajemy 1 jajko, mąkę pszenną oraz szczyptę soli i pieprzu.
Krok 4. Program - czas: 2 minuty i 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.
Krok 5. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy łyżkę mąki.
Krok 6. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianiae ciasta.
Krok 7. Przygotowujemy blachę do pieczenia i wykładamy ją papierem. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Krok 8. Ciasto dzielimy na 15 równych części i formujemy z nich płaskie bułeczki. Układamy je na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Krok 9. Do czystego i suchego naczynia zakładamy mieszadło motylkowe i dodajemy 1 jajko, 75 g cukru oraz 8 g cukru wanilinowego.
Krok 10. Program - czas: 2 minuty i 10 sekund temperatura: 130°C, obroty: 3,5.
Krok 11. Wyjmujemy mieszadło motylkowe.
Krok 12. Dodajemy pokruszony twaróg oraz śmietanę 12%.
Krok 13. Program - czas: 40 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 6,5.
Krok 14. W wyrośniętej bułeczce robimy delikatny dołek i wypełniamy go serkiem, następnie smarujemy białkiem jajka.
Krok 15. Bułeczki pieczemy przez około 22 minuty w temperaturze 200°C.
Krok 16. Gotowe, bułeczki podajemy ostudzone.
Krok 17. Smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.