Chaczapuri - gruziński placek z serem
Czas wykonania: 4 minuty

Składniki:

- woda: 100ml,
- drożdże świeże: 10g, pokruszone,
- cukier: 1 łyżeczka,
- jogurt naturalny: 100ml,
- mąka pszenna: 300g, plus ilość do opruszenia blatu,
- sól: pół łyżeczki,
- oliwa z oliwek: 17g,
- ser feta: 130g, pokrojony na kawałki,
- ser mozarella: 130g, pokrojony na kawałki,
- jajka: 2 szt.



Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 240kcal
Węglowodany: 27,8g
Białko: 10,1g
Tłuszcze: 9,5g.


Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego wlać: wodę. Dodać: drożdże świeże, pokruszone, cukier: 1 łyżeczkę.

Krok 2. Program - czas: 180s, temperatura: 37°C, obroty: 10.

Krok 3. Dodać: jogurt naturalny, mąkę pszenną, sól: pół łyżeczki, oliwę z oliwek.

Krok 4. Program – czas: 180s, temperatura: 0°C, obroty: tryb wyrabiania ciasta.

Krok 5. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Krok 6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 7. Blat opruszyć mąką. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na okrąg ok. 22cm, następnie dwa brzegi zagiąć do środka, końcówki zlepić.

Krok 8. Przełożyć na blachę. Dłońmi uformować łódki i odstawić.

Krok 9. Do naczynia miksującego włożyć: ser feta, pokrojony na kawałki, ser mozarella, pokrojony na kawałki.

Krok 10. Program - czas: 10s, temperatura: 0°C, obroty: 40.

Krok 11. Do chaczapuri wyłożyć po połowie rozdrobniony ser.

Krok 12. Piec w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni.

Krok 13. Po upływie czasu wyjąć chaczapuri z piekarnika widelcem wymieszać farsz serowy. Na środek każdego wybić po jajku. Włożyć do piekarnika na ok. 2 minuty, tak aby białko jajka lekko się ścięło.

Krok 14. Gotowe, można podawać posypane szczypiorkiem.

Krok 15. Smacznego.




Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.