Chimichanga z indykiem
Czas wykonania: 25 minut

Składniki:

- 250g mielony indyk
- 200g czerwona papryka
- 200g pomidory krojone z puszki
- 100g kukurydza z puszki
- 60g cebuli
- 8 sztuk tortilli
- 15g oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka kumin
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 155,34kcal
- węglowodany: 21,29g
- białko: 6,63g
- tłuszcze: 4,8g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wkładamy czosnek oraz cebulę przekrojoną na pół. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10. Łopatką zbieramy zawartość misy ze ścianek na dno naczynia, a następnie dodajemy oliwę z oliwek.
Dodajemy mięso mielone z indyka. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 80°C, obroty: 2. Dodajemy pomidory przekrojone na pół, paprykę pokrojoną na paseczki, oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, chili, kumin, sól, pieprz i oregano. Program - czas: 15 minut, temperatura: 80°C, obroty: -1. Dodajemy kukurydzę z puszki. Program - czas: 5 minut, temperatura: 80°C, obroty: -1. Farsz układamy na tortillach, a następnie składamy je w kopertę. Chimichangi podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu po obu stronach. Gotowe, można cieszyć się jedzeniem.

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.