Ciasteczka z dżemem
Czas wykonania: 4 minuty

Składniki:

- cukier: 100g,
- masło: 220g, miękkie, pokrojone na kawałki,
- żółtka: 2 szt.
- cukier waniliowy: 8g (1 opakowanie),
- mąka pszenna: 275g,
- mąka ziemniaczana: 40g,
- sól: szczypta,
- dżem: 150g, gęsty


Wartość odżywcza na 1 sztukę.

Kalorie: 44kcal.
Węglowodany: 5,2g.
Białko: 0,4g.
Tłuszcze: 2,4g


Wykonanie:

Krok 1. Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier.

Krok 2. Program - 15 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10.

Krok 3. Cukier zgarnąć na dno naczynia. Dodać masło: miękkie, pokrojone na kawałki, 2 żółtka, cukier waniliowy.

Krok 4. Program - 3 minuty, temperatura: 0°C, obroty: 3.

Krok 5. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól.

Krok 6. Program - 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.

Krok 7. Ciasto przełożyć do innego naczynia i odstawić.

Krok 8. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

Krok 9. Ciasto nakładać łyżką do maszynki do ciastek i układać w 2 cm odstępach. Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na każde ciasteczko.

Krok 10. Ciasteczka piec w 180 stopnich ok. 13 minut lub do zarumienienia.

Krok 11. Ciasteczka są idealnym dodatkiem do kawy. Smacznego.



Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.