Ciasto biszkoptowe z mąki kukurydzianej bezglutenowe
Czas wykonania: 6 minut

Składniki:

- 8szt. jajek
- 320g cukru
- 140g mąki kukurydzianej
- 140g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego cukru waniliowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 263kcal
- węglowodany: 45,30g
- białko: 9,10g
- tłuszcze: 5,44g

Wykonanie:
Do naczyna miksującego zakładamy mieszadło motylkowe. Następnie do naczynia wlewamy białka z 8 jajek i ubijamy je z programem - czas: 3 minuty, temperatura: 0°C, obroty: 3. Przez otwór w pokrywie wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 0°C, obroty: 3. Dodajemy wszystkie żółtka. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 2. Dalej wsypujemy mąkę kukurydzianą, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą łopatki. Program - czas: 40 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Teraz przekłądamy ciasto do tortownicy o średnicy 24cm, nagrzewamy piekarnik do 180°C. Pieczemy przez około 35 minut do suchego patyczka. Ciasto gotowe, smacznego!


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.