Jogurtowo-borówkowe ciasto
Czas wykonania: 2 minuty
Składniki:
- masło: 180g, miękkie, pokrojone na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy,
- cukier: 155g,
- cukier waniliowy: 20g,
- jajko: 4 szt. w temperaturze pokojowej,
- jagurt naturalny: 150ml, w temperaturze pokojowej,
- mąka pszenna: 320g,
- proszek do pieczenia: 15g,
- borówki świeże: 320g.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 302kcal
Węglowodany: 39g
Białko: 5g
Tłuszcze: 14g
Wykonanie:
Krok 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę na ciasto natłuścić masłem.
Krok 2. Do naczynia miksującego włożyć masło. Dodać cukier, cukier waniliowy.
Krok 3. Program – czas: 1 min, temperatura: 0°C, obroty: 3.5.
Krok 4. Dodać: jajka, jogurt naturalny, mąkę pszenną, proszek do pieczenia.
Krok 5. Program – czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 6. Dodać borówki.
Krok 7. Ciasto z borówkami wymieszać delikatnie za pomocą łopatki.
Krok 8. Przełożyć do formy i piec przez około godzinę w 180 stopniach. Na koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeżeli będzie suchy – ciasto jest gotowe.
Krok 9. Smacznego.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.