Jogurtowo-borówkowe ciasto


Czas wykonania: 2 minuty

Składniki:

- masło: 180g, miękkie, pokrojone na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy,
- cukier: 155g,
- cukier waniliowy: 20g,
- jajko: 4 szt. w temperaturze pokojowej,
- jagurt naturalny: 150ml, w temperaturze pokojowej,
- mąka pszenna: 320g,
- proszek do pieczenia: 15g,
- borówki świeże: 320g.


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 302kcal
Węglowodany: 39g
Białko: 5g
Tłuszcze: 14g

Wykonanie:

Krok 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę na ciasto natłuścić masłem.

Krok 2. Do naczynia miksującego włożyć masło. Dodać cukier, cukier waniliowy.

Krok 3. Program – czas: 1 min, temperatura: 0°C, obroty: 3.5.

Krok 4. Dodać: jajka, jogurt naturalny, mąkę pszenną, proszek do pieczenia.

Krok 5. Program – czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.

Krok 6. Dodać borówki.

Krok 7. Ciasto z borówkami wymieszać delikatnie za pomocą łopatki.

Krok 8. Przełożyć do formy i piec przez około godzinę w 180 stopniach. Na koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeżeli będzie suchy – ciasto jest gotowe.

Krok 9. Smacznego.


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.