Ciasto czekoladowe
Czas wykonania: 13 minut

Składniki:

- masło: 150g, miękkie, pokrojone na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenie formy,
- jajka: 6 szt,
- sól: szczypta,
- cukier: 210g,
- gorzka czekolada: 250g, podzielona na kawałki,
- mąka pszenna: 50g.

Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 325kcal
Węglowodany: 29,6g
Białko: 4,9g
Tłuszcze: 21,1g

Wykonanie:

Krok 1. Oddzielić białka od żółtek, -piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, formę na ciasto o średnicy 22 cm natłuścić masłem.

Krok 2. Do naczynia miksującego założyć motylek.

Krok 3. Do naczynia miksującego wlać białka i dodać szczyptę soli.

Krok 4. Program - czas: 6 min, temperatura: 0°C, obroty: 3.5.

Krok 5. Dodać 20g cukru.

Krok 6. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 3.5.

Krok 7. Zdjąć motylek, ubitą pianę przełożyc do innego naczynia.

Krok 8. Do czystego i suchego naczynia wsypać 190g cukru. Dodać 6 żółte, 150g masła.

Krok 9. Program - czas: 6 min, temperatura: 70°C, obroty: 4.

Krok 10. Dodać: gorzką czekoladę, podzieloną na kawałki. Odczekać chwilę aby czekolada zmiękła.

Krok 11. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 12. Dodać 50g mąki.

Krok 13. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C. obroty: 5.

Krok 14. Założyć motylek, dodać ubite wcześniej białka.

Krok 15.Program - czas: 15 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 2.5.

Krok 16. Przełożyć cisto do przygotowanej formy. Piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie na ok. 5 minut.

Krok 17. Ciasto można podawać na ciepło lub zimno.



Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.