Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone

Czas wykonania: 
2 minuty.

Składniki:
CIASTO:
-marchew: 300g, obrane i przekrojone na pół,
-cynamon: 2 łyżeczki,
-soda oczyszczona: 1,5 łyżeczki,
-proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki,
-cukier: 370g,
-mąka: 340g,
-olej: 210g,
-jaja: 4 szt.,
-orzechy: 100g opcjonalnie
MASA:
-cukier: 50g,
-serek mascarpone: 250g,
-sok z cytryny: 1,5 łyżki.


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 372kcal
Węglowodany: 36,06g
Białko: 6,32g
Tłuszcze: 22,10g


Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy obraną i przekrojoną na pół marchew.
Krok 2. Program - czas: 7 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 6,5
Krok 3. Dodajemy cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier, mąkę, olej, jajka oraz opcjonalnie orzechy.
Krok 4. Program - czas: 25 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 3.
Krok 5. Zbieramy zawartość ze ścianek naczynia.
Krok 6. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7.
Krok 7. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Krok 8. Pieczemy w temperaturze 180°C przez koło 35-40 minut w zależności od piekarnika.
Krok 9. Do czystego naczynia miksującego wkładamy cukier.
Krok 10. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10.
Krok 11. Zakładamy mieszadło motylkowe . Dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny.
Krok 12. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 3.
Krok 13. Przygotowaną masą polewamy upieczone ciasto. Gotowe, smacznego!


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.