Ciasto śliwkowe z polewą bezową
Czas wykonania: 7 minut
Składniki:
- 400g śliwek przekrojonych na pół bez pestek
- 400g mąki pszennej
- 230g cukru pudru
- 200g masła pokrojonego na kawałki o temperaturze pokojowej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 286kcal
- węglowodany: 38,59g
- białko: 5,12g
- tłuszcze: 12,12g
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek, białka przekładamy do naczynia i umieszczamy w lodówce. Do naczynia miksującego wkładamy 4 żółtka, cukier puder (40g), cukier wanilinowy, masło, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 0°C, obroty: 11. Ciasto wyjmujemy, formujemy kulę i dzielimy na 4 części, które należy zawinąć w folie spożywczą. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i przygotowujemy natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę 35x25cm. W naczyniu zakładamy mieszadło i wlewamy schłodzone białka. Po upływie 1 minuty i 30 sekund wsypujemy resztę cukru pudru (190g) przez otwór. Program - czas: 3 minuty i 10 sekund, temperatura: 37°C, obroty: 4. Ciasto trzemy na tarce o grubych oczkach. Układamy śliwki i polewamy pianą z białek. Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze: 180°C. Gotowe, smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 7 minut
Składniki:
- 400g śliwek przekrojonych na pół bez pestek
- 400g mąki pszennej
- 230g cukru pudru
- 200g masła pokrojonego na kawałki o temperaturze pokojowej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 286kcal
- węglowodany: 38,59g
- białko: 5,12g
- tłuszcze: 12,12g
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek, białka przekładamy do naczynia i umieszczamy w lodówce. Do naczynia miksującego wkładamy 4 żółtka, cukier puder (40g), cukier wanilinowy, masło, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 0°C, obroty: 11. Ciasto wyjmujemy, formujemy kulę i dzielimy na 4 części, które należy zawinąć w folie spożywczą. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i przygotowujemy natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę 35x25cm. W naczyniu zakładamy mieszadło i wlewamy schłodzone białka. Po upływie 1 minuty i 30 sekund wsypujemy resztę cukru pudru (190g) przez otwór. Program - czas: 3 minuty i 10 sekund, temperatura: 37°C, obroty: 4. Ciasto trzemy na tarce o grubych oczkach. Układamy śliwki i polewamy pianą z białek. Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze: 180°C. Gotowe, smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.