Ciasto z cukinii
Czas wykonania: 6 minut
Składniki na ciasto:
- 250g bezglutenowego miksu mąk
- 200g cukinii pokrojonej na większe kawałki
- 170g cukru
- 110g oleju
- 100g obranych jabłek
- 60g rodzynek
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Składniki na polewę:
- 100g gorzkiej czekolady połamanej na kostki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka masła
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 157kcal
- węglowodany: 19,51g
- białko: 2,68g
- tłuszcze: 7,92g
Wykonanie - ciasto:
Do naczynia miksującego wkładamy cukinię. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Cukinię wykładamy do koszyczka, a do naczynia wrzucamy jabłka. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 4. Jabłka wykładamy na miseczkę. Do suchego naczynia wkładamy jajka oraz cukier i nakładamy mieszadło motylkowe. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 0°C, obroty: 4. Dodajemy olej, kakao, sól i cynamon. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Zdejmujemy mieszadło motylkowe. Dodajemy bezglutenowy miks mąk oraz sodę. Program - czas: 40 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5. Do naczynia miksującego dodajemy rozdrobnioną cukinię, jabłka i rodzynki. Całość mieszamy łopatką, a następnie tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na formę wylewamy ciasto, które pieczemy w temperaturze 170°C przez 50 minut.
Wykonanie - polewa:
Do czystego naczynia wrzucamy masło. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 50°C, obroty: 2. Zakładamy mieszadło motylkowe i dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 60°C, obroty: 2. Dodajemy miód. Program - czas: 15 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Polewamy ciasto przestudzoną polewą, a następnie posypujemy uprażonym na patelni siemieniem lnianym. Gotowe, smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 6 minut
Składniki na ciasto:
- 250g bezglutenowego miksu mąk
- 200g cukinii pokrojonej na większe kawałki
- 170g cukru
- 110g oleju
- 100g obranych jabłek
- 60g rodzynek
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Składniki na polewę:
- 100g gorzkiej czekolady połamanej na kostki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka masła
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 157kcal
- węglowodany: 19,51g
- białko: 2,68g
- tłuszcze: 7,92g
Wykonanie - ciasto:
Do naczynia miksującego wkładamy cukinię. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Cukinię wykładamy do koszyczka, a do naczynia wrzucamy jabłka. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 4. Jabłka wykładamy na miseczkę. Do suchego naczynia wkładamy jajka oraz cukier i nakładamy mieszadło motylkowe. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 0°C, obroty: 4. Dodajemy olej, kakao, sól i cynamon. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Zdejmujemy mieszadło motylkowe. Dodajemy bezglutenowy miks mąk oraz sodę. Program - czas: 40 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5. Do naczynia miksującego dodajemy rozdrobnioną cukinię, jabłka i rodzynki. Całość mieszamy łopatką, a następnie tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na formę wylewamy ciasto, które pieczemy w temperaturze 170°C przez 50 minut.
Wykonanie - polewa:
Do czystego naczynia wrzucamy masło. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 50°C, obroty: 2. Zakładamy mieszadło motylkowe i dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 60°C, obroty: 2. Dodajemy miód. Program - czas: 15 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Polewamy ciasto przestudzoną polewą, a następnie posypujemy uprażonym na patelni siemieniem lnianym. Gotowe, smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.