Składniki:

- 600 gram pomidorów pelati przekrojonych na 4 części i oczyszczonych z szypułek
- 300 gram młodej cukini pokrojonej na kawałki
- 2 marchewki
- 100 gram ziemniaków pokrojonych na kawałki
- mała główka czosnku lub 4 większe ząbki w łupinie
- 2 gałązki rozmarynu
- szczypta soli i pieprzu
- 500 gram bulionu drobiowego
- 50 gram oliwy z oliwek

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i układamy na blaszce pomidory, cukinię, nie obrany czosnek, zioła, marchewkę i całość polewamy oliwą, pieczemy około godziny. Do naczynia miksującego wlewamy bulion i wkładamy ziemniaki, gotujemy 20 min/temp 100 stopni/obr 1. Dodajemy upieczone warzywa wraz z sokiem, obrany z łupinek czosnek i listki rozmarynu. Całość gotujemy 10 min/temp 100 stopni/obr 1. Doprawiamy solą,pieprzem i miksujemy powoli zwiększając obroty 20 sek/obr 8. Podajemy z kleksem śmietany i oliwą koperkowa.
Smacznego i miłego dnia życzymy