Składniki:

120 gram cebuli przekrojone na pół
70 gram imbiru pokrojonego na kawałki
2 ząbki czosnku
2 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
2 łyżeczki nasion kolendry
200 gram polędwicy wołowej pokrojonej w cieńkie plastry
12 krewetek tygrysich
1000 gram bulionu drobiowo - wołowego
1 papryczka chili pokrojona w plasterki
50 gram cebulki dymki drobno pokrojonej
20 gram sosu rybnego
150 gram makaronu ryżowego wcześniej 30 min namoczonego w letniej wodzie
100 gram świeżych kiełków fasoli mung
15 gram liści kolendry
1 limonka pokrojona w ćwiartki
cukier palmowy do smaku


Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni i brzygotować blachę z cebulą, imbirem oraz czosnkiem. Piec około 15 minut, następnie dołożyć anyż, laskę cynamonu, kolędrę i piec następne 5 minut. Do naczynia miksującego włożyć upieczone warzywa i przyprawy oraz wlać bulion. Gotować 45 min/temp95/obr1. Koszyczek wyłożyć gazą i przecedzić powstały wywar. Ponownie wlać do naczynia miksującego, dodać krewetki, sos rybny, cukier i papryczki chili. Gotować 8 min/temp95/obr. Na głębokim telerzu przygotować makaron, cieńko pokrojone plastry wołowiny, kiełki, krewetki, chili, skropić sokiem z limonki i zalać wrzącym wywarem, posypać świeżą kolendrą.
Smacznego i miłego oraz udanego dnia życzy Team Cobbo.