Cukinia nadziewana parmezanem
Czas wykonania: 1 minuta

Składniki:

-cukinia: 800g, 
-masło: ilość do natłuszczenia formy, 
-czosnek: 3 ząbki, 
-natka pietruszki: kilka gałązek, 
-ser parmezan: 120g, pokrojony na kawałki, 
-jajko: 1 szt. 
-bułka tarta: 80g, 
-oliwa z oliwek: 10g, 
-sól: do smaku, 
-pieprz czarny mielony: do smaku


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 106kcal
Węglowodany: 8,45g
Białko: 6,83g
Tłuszcze: 5,28g


Wykonanie:

Krok 1. Cukinie kroimy na 2 cm plastry, wydrążamy miąższ, przekładamy do naczynia i odstawiamy.

Krok 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Przygotowujemy formę do tarty o średnicy 28cm, natłuszczamy ją masłem i odstawiamy.

Krok 3. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek i pietruszkę.

Krok 4. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 8. Krok 5. Pietruszkę i czosnek przekładamy do innego naczynia.

Krok 6. Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy pokrojony na kawałki parmezan.

Krok 7. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10.

Krok 8. Za pomocą łopatki zgarniamy ser na dno naczynia i dodajemy wydrążony wcześniej miąższ z cukinii, rozdrobniony czosnek z pietruszką, jajko, bułkę tartą, oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku.

Krok 9. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.

Krok 10. Przygotowane wcześniej krążki z cukinii nadziewamy łyżką przygotowaną masę. Układamy na formie do tarty.

Krok 11. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Krok 12. Przekąska gotowa, smacznego!



Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.