
- Czas gotowania: 2 godziny 25 minut
- Poziom trudności: standard
- Liczba porcji: 6
Wartości odżywcze na 100 g
- Kalorie: 380 kcal
- Węglowodany: 32,15 g
- Białko: 6,13 g
- Tłuszcz: 24,8 g
Składniki
- Jajka (6 sztuk)
- Sól (1 szczypta)
- Gorzka czekolada o zawartości minimum 50% kakao pokrojona na kawałki (300 g)
- Masło miękkie pokrojone na kawałki (120 g)
- Cukier (150 g)
- Whisky (50 g)
- Rum (50 g)
- Czekoladowe wiórki do dekoracji
Wykonanie
- Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wlej białka, dodaj sól. Ubij.
- Program: czas 4 minuty, temperatura 0°C, obroty 4.
- Przełóż do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włóż czekoladę. Rozdrobnij.
- Program: czas 15 sekund, temperatura 0°C, obroty 9.
- Czekoladę zgarnij łopatką ze ścianek na dno naczynia.
- Dodaj żółtka, masło, cukier i whisky. Podgrzej.
- Program: czas 4 minuty, temperatura 50°C, obroty 5.
- Dodaj wcześniej ubite białka, całość delikatnie wymieszaj łopatką, tak aby uzyskać jednolitą masę.
- Zawartość naczynia miksującego przełóż do tortownicy.
- Powierzchnię ciasta wygładź łopatką i wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny.
- Wyjmij markizę z zamrażalnika. Odstaw.
- Następnie po 30 minutach wyjmij z formy i udekoruj płatkami czekolady.
- Markizę czekoladową podawaj schłodzoną.
- Smacznego!
Przepis na czekoladową markizę jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.
Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.