• Czas gotowania: 2 godziny 25 minut
  • Poziom trudności: standard
  • Liczba porcji: 6

 

Wartości odżywcze na 100 g

  • Kalorie: 380 kcal
  • Węglowodany: 32,15 g
  • Białko: 6,13 g
  • Tłuszcz: 24,8 g

 

Składniki

  • Jajka (6 sztuk)
  • Sól (1 szczypta)
  • Gorzka czekolada o zawartości minimum 50% kakao pokrojona na kawałki (300 g)
  • Masło miękkie pokrojone na kawałki (120 g)
  • Cukier (150 g)
  • Whisky (50 g)
  • Rum (50 g)
  • Czekoladowe wiórki do dekoracji

 

Wykonanie

  1. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlej białka, dodaj sól. Ubij.
  3. Program: czas 4 minuty, temperatura 0°C, obroty 4.
  4. Przełóż do innego naczynia.
  5. Do naczynia miksującego włóż czekoladę. Rozdrobnij.
  6. Program: czas 15 sekund, temperatura 0°C, obroty 9.
  7. Czekoladę zgarnij łopatką ze ścianek na dno naczynia.
  8. Dodaj żółtka, masło, cukier i whisky. Podgrzej.
  9. Program: czas 4 minuty, temperatura 50°C, obroty 5.
  10. Dodaj wcześniej ubite białka, całość delikatnie wymieszaj łopatką, tak aby uzyskać jednolitą masę.
  11. Zawartość naczynia miksującego przełóż do tortownicy.
  12. Powierzchnię ciasta wygładź łopatką i wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny.
  13. Wyjmij markizę z zamrażalnika. Odstaw.
  14. Następnie po 30 minutach wyjmij z formy i udekoruj płatkami czekolady.
  15. Markizę czekoladową podawaj schłodzoną.
  16. Smacznego!

 

Przepis na czekoladową markizę jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.

 

Gotuj pysznie i sprawnie z najlepszymi robotami kuchennymi nowej generacji!

Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.