• Czas gotowania: 10 minut
  • Poziom trudności: standard
  • Liczba porcji: 8

 

Składniki

  • Łopatka wieprzowa bez kości (480 g)
  • Boczek wędzony parzony (180 g)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Sól drobna (1 łyżeczka)
  • Pieprz (1 łyżeczka)
  • Jasna gorczyca ziarna (1 łyżeczka)
  • Majeranek suszony (4 łyżeczki)

 

Wartości odżywcze na 100 g

  • Kalorie: 301 kcal
  • Węglowodany: 1,47 g
  • Białko: 24,5 g
  • Tłuszcz: 20,8 g

 

Wykonanie

  1. Łopatkę wieprzową i boczek pokrój na kawałki około 2 cm. Czosnek obierz z łuski.
  2. Do naczynia miksującego włóż czosnek, zamknij pokrywę naczynia. Posiekaj.
  3. Program: czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 9.
  4. Otwórz pokrywę. Zgarnij czosnek ze ścian naczynia łopatką. Dodaj połowę mięsa, czyli 240 g. Zamknij pokrywę. Posiekaj.
  5. Program: czas 20 sekund, temperatura 0°C, obroty 8.
  6. Otwórz pokrywę. Za pomocą łopatki przełóż mięso z czosnkiem do innego naczynia.
  7. Do naczynia miksującego włóż drugą porcję mięsa (240 g). Zamknij pokrywę. Posiekaj.
  8. Program: czas 20 sekund, temperatura 0°C, obroty 8.
  9. Otwórz pokrywę. Za pomocą łopatki przełóż mięso do wcześniej posiekanej porcji.
  10. Do naczynia miksującego włóż pokrojony boczek. Zamknij pokrywę. Posiekaj.
  11. Program: czas 15 sekund, temperatura 0°C, obroty 7.
  12. Otwórz pokrywę. Do boczku dodaj posiekane mięso i przyprawy. Zamknij pokrywę. Mieszaj.
  13. Program: czas 40 sekund, temperatura 0°C, obroty 4.
  14. Otwórz pokrywę. Przy pomocy łopatki wyjmij mięso do miski.
  15. Z mięsa uformuj 3 walce o długości około 15-20 cm każdy i grubości standardowej kiełbasy. Obtocz kiełbasy w majeranku. Na blacie kuchennym lub desce rozłóż folię spożywczą i dokładnie zawiń każdą z kiełbas, ściskając mięso. Końcówki folii podwiń pod spód i zawiń w folię drugi raz. Ułóż kiełbasy w pojemniku do gotowania na parze. Przykryj przykrywą.
  16. Do naczynia miksującego wlej 1 litr wody, załóż pojemnik do gotowania na parze. Gotuj.
  17. Program: czas 40 minut, temperatura 105°C, obroty 0.
  18. Po ugotowaniu wyjmij kiełbasę, przestudź i zdejmij folię spożywczą.
  19. Gotowe, smacznego!

 

Przepis na domową białą kiełbasę jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.

 

Gotuj pysznie i sprawnie z najlepszymi robotami kuchennymi nowej generacji!

Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.