Ketchup
Czas wykonania: 51 minut

Składniki (6 porcji):

- 1200g pomidorów bez nasion pokrojonych na ćwiartki,
- 100g cebuli pokrojonej na ćwiartki,
- 80g octu jabłkowego,
- 30g cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- 4 szt. goździków,
- 2 ząbki czosnku.


Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 31kcal
- węglowodany: 6,72g
- białko: 0,93g
- tłuszcze: 0,30g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz cebulę, dodajemy czosnek. Program ustawiamy na czas: 40 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Program ustawiamy na czas: 50 minut, temperatura: 100°C, obroty: 2. Usuwamy ziele angielskie oraz goździki. Program ustawiamy na czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5. Przelewamy ketchup do słoiczków. Gotowe, można cieszyć się pysznym i zdrowym ketchupem. Smacznego!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.