
- Czas gotowania: 30 minut
- Poziom trudności: standard
Składniki
- Kolendra świeża (5 g)
- Zielona papryczka chili świeża (1 sztuka)
- Imbir świeży korzeń (5 g)
- Czosnek (2 ząbki)
- Liście limonki suszone (3 sztuki)
- Filet z dorsza bez skóry (400 g)
- Jajko (1 sztuka)
- Pasta z trawy cytrynowej (1 łyżeczka)
- Cukier trzcinowy (1 łyżeczka)
- Pasta curry czerwona (60 g)
- Sos rybny (10 g)
- Mąka ryżowa (40 g)
- Szczypiorek posiekany (2 szczypty)
- Fasolka zielona szparagowa świeża (10 sztuk pokrojona)
- Olej (do smażenia)
- Limonki (2 sztuki pokrojone w ćwiartki do skropienia)
- Słodki sos chili
Wartości odżywcze na 100 g
- Kalorie: 118 kcal
- Węglowodany: 10,7 g
- Białko: 11,6 g
- Tłuszcz: 3,1 g
Wykonanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż kolendrę, chili, imbir, czosnek i liście limonki. Rozdrobnij.
- Program: czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 8.
- Składniki zgarnij łopatką ze ścianek na dno naczynia.
- Dodaj rybę, jajko, trawę cytrynową, cukier, pastę curry i sos rybny. Rozdrobnij.
- Program: czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 8.
- Składniki zgarnij łopatką ze ścianek na dno naczynia.
- Dodaj mąkę ryżową, posiekany szczypio i fasolkę szparagową. Wymieszaj.
- Program: czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 5.
- Przełóż do innego naczynia. Z powstałej masy nabieraj łyżką porcję i zwilżonymi wodą dłońmi formuj małe kotlety o grubości 1 cm.
- Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż 3 minuty z każdej strony.
- Kotlety podawaj z limonką do skropienia i słodkim sosem chili.
- Smacznego.
Przepis na dorsza po tajsku jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.
Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.