Składniki:

100 gram mleka
40 gram świeżych drożdży
400 gram przesianej mąki pszennej
50 gram cukru
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
170 gram roztopionego masła
250 gram pokrojonych na kawałki 1x1 jabłek
2 łyzeczki cynamonu
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do naczynia miksujacego wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Całość mieszamy 2min50sek/37st/obr3.
Ściągamy pokrywę i przykrywamy ściereczką na 14 min. Dodajemy do naczynia pozostałą mąkę, sól oraz jajka. 4min50sek/obrflour. Dodajemy ostudzone masło i dalej mieszamy 3min/obrflour. Ciasto wykładamy do miski opruszonej mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Uderzamy w ciasto ręką, chwilę zagniatamy na stolicy i wałkujemy prostokąt 30x35 cm. Nakładamy jabłka, posypujemy cynamonem, następnie zwijamy w rulon, który kroimy na 15 kawałków. Drożdżówki umieszczamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia bokiem, zostawiając 2 cm luzu. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 min. Schładzamy, posypujemy cukrem pudrem i możemy się delektować.
Smacznego i miłego dnia życzy Team Cobbo