 
                Składniki na 6 porcji:
– mleko 100g, 
– świeże droższe 40g, 
– mąka pszenna 400g, 
– cukier 50g , 
– sól 3/4 łyżeczki, 
– jajka 3 szt, 
– masło 170g, 
– owoce 250g, 
– cukier puder 30g.
Wykonanie:
Na początek do naczynia miksującego dodajemy mleko, drożdże i cukier i łyżkę mąki. Po zmiksowaniu przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie możemy roztopić masło i odstawić do ostygnięcia. Po 15 minutach zdejmujemy ściereczkę i do naczynia miksującego dodajemy pozostałą mąkę, sól i 3 jaja. Całość miksujemy, następnie dodajemy roztopione wcześniej masło i mieszamy ciasto. Ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, aby nic się nie przykleiło, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy rulon, który kroimy na 15 części (15 drożdżówek). Z powstałych kawałków formujemy drożdżówki i nadziewamy je owocami (u mnie jagodami) Drożdżówki układamy na formie do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia, przed rozpoczęciem pieczenia posmarowałam wierzch drożdżówek roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki piec w piekarniki 180 stopni przez 15 minut.
Link do postu: https://daria-porcelain.pl/2019/09/drozdzowki-z-jagodami-polecaja-sie-do-kawy-przepis/
 
						 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                