Duszony kurczak z pieczarkami i papryką w sosie pomidorowym

Czas wykonania: 44 minuty


Składniki:

  • 1000 g mięsa z kurczaka (skrzydełka, udka, piersi)
  • 300 g papryki czerwonej pokrojonej na kawałki
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 200 g sosu pomidorowego
  • 150 g cebuli pokrojnej na kawałki
  • 60 ml białego wina
  • 50 ml wody
  • 45 g oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • chili w proszku do smaku

Wartość odżywcza w 100g:

  • kalorie: 79 kcal
  • węglowodany: 3,11 g
  • białko: 11,46 g
  • tłuszcze: 2,16 g


Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego dodajemy czosnek oraz oliwę z oliwek.

Krok 2. Program - czas: 6 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 3. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 90°C, obroty: 1.

Krok 4. Dodajemy cebulę i paprykę pokrojoną na kawałki oraz dolewamy białe wino.

Krok 5. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 6. Program - czas: 10 minut, temperatura: 100°C, obroty: -1.

Krok 7. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem pieczarek.

Krok 8. Program - czas: 20 minut, temperatura: 120°C, obroty: -1.

Krok 9. Do naczynia dodajemy pieczarki pokrojone w plastry.

Krok 10. Program - czas: 10 minut, temperatura: 120°C, obroty: -1.

Krok 11. Gotowe. Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.



Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.