Duszony kurczak z pieczarkami i papryką w sosie pomidorowym
Czas wykonania: 44 minuty
Składniki:
- 1000 g mięsa z kurczaka (skrzydełka, udka, piersi)
- 300 g papryki czerwonej pokrojonej na kawałki
- 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 200 g sosu pomidorowego
- 150 g cebuli pokrojnej na kawałki
- 60 ml białego wina
- 50 ml wody
- 45 g oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 kostka bulionu drobiowego
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- chili w proszku do smaku
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 79 kcal
- węglowodany: 3,11 g
- białko: 11,46 g
- tłuszcze: 2,16 g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego dodajemy czosnek oraz oliwę z oliwek.
Krok 2. Program - czas: 6 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 3. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 90°C, obroty: 1.
Krok 4. Dodajemy cebulę i paprykę pokrojoną na kawałki oraz dolewamy białe wino.
Krok 5. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 6. Program - czas: 10 minut, temperatura: 100°C, obroty: -1.
Krok 7. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem pieczarek.
Krok 8. Program - czas: 20 minut, temperatura: 120°C, obroty: -1.
Krok 9. Do naczynia dodajemy pieczarki pokrojone w plastry.
Krok 10. Program - czas: 10 minut, temperatura: 120°C, obroty: -1.
Krok 11. Gotowe. Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.