
- Czas gotowania: 45 minut
- Poziom trudności: standard
Składniki
- Borówka amerykańska (500 g)
- Cukier (250 g)
- Sok z cytryny (15g)
- Pektyna jabłkowa (2 łyżki)
Wartości odżywcze na 100 g
- Kalorie: 170 kcal
- Węglowodany: 43,5 g
- Białko: 0,5 g
- Tłuszcz: 0,2 g
Wykonanie
- Do naczynia miksującego włóż borówki. Dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj.
- Program: czas 30 minut, temperatura: 100°C. obroty 2.
- Dodaj pektynę. Wymieszaj.
- Program: czas 25 sekund, temperatura 0°C obroty 4.
- Następnie gotuj.
- Program: czas 8 minut, temperatura 100°C, obroty 2.
- Dżem przełóż do słoików zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.
- Dżem borówkowy podaj po ostudzeniu. Przechowuj w lodówce.
- Smacznego!
Przepis na dżem borówkowy jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.
Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.