Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania, dzielimy się z wami naszymi 4 ulubionymi i najczęściej wybieranymi przepisami na śniadanie z darmowej bazy przepisów Kuchni COBBO:

1. Malinowe Śniadanie

Składniki:

- maliny: 120g, świeże,
- płatki jaglane: 65g,
- miód: 55g,
- mleko: 250g,
- mleko kokosowe: 250g.

Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksujacego wsypać: maliny. Dodać: miód.

Krok 2. Program - czas: 4min, temperatura: 85°C, obroty: 0.5.

Krok 3. Maliny przełożyć do innego naczynia.

Krok 4. Do czystego i suchego naczynia wsypać: płatki jaglane. Dodać: miód, mleko, mleko kokosowe.

Krok 5. Program - czas: 13min, temperatura: 90°C, obroty: 1.

Krok 6. Potrawę pozostawić na ok. 5 minut w naczyniu. Wyłożyć do miseczek i dodać wcześniej przygotowane maliny.

Krok 7. Smacznego.

Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 143kcal
Węglowodany: 16,2g
Białko: 2,8g
Tłuszcze: 7,5g.



2. Pancakes kawowe





Składniki:

- espresso: 120ml, 
- jajko: 1 szt.,
- mleko: 120ml,
- cukier: 1 łyżka,
- mąka pszenna: 150g,
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki,
- sól: szczypta,
- cynamon: 1/2 łyżeczki


Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki.

Krok 2. Program - czas: 2 minut, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.

Krok 3. Smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 4. Polać syropem klonowym i można cieszyć się jedzeniem.


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 161kcal
Węglowodany: 28,93g
Białko: 5,97g 
Tłuszcze: 2,10g



3. Shakshuka




Składniki:

-jajko: 4szt.,
-cebula: 130g, przekrojona na pół,
-oliwa z oliwek: 10g,
-pomidory z puszki: 400g,
-woda: 500ml,
-sól: szczypta,
-czosnek granulowany: szczypta,
-chili w proszku: szczypta,
-kolendra mielona: szczypta,
-pieprz: szczypta


Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę przekrojoną na pół i oliwę.

Krok 2. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 3. Składniki zgarniamy łopatką na dno naczynia.

Krok 4. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.

Krok 5. Dodajemy pomidory z puszki, sól, czosnek granulowany.

Krok 6. Na pokrywę naczynia miksującego nakładamy koszyczek.

Krok 7. Program - czas: 6 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.

Krok 8. Wkład naczynia parowego wykładamy papierem do pieczenia - wkładamy do dolnej części tak, aby boczne otwory nie były zakryte. Na tak przygotowany wkład naczynia wykładamy masę pomidorową i łopatką tworzymy 4 zagłębienia i wbijamy do nich jajka.

Krok 9. Do czystego naczynia miksującego wlewamy wodę.

Krok 10. Nakładamy naczynie parowe na urządzenie.

Krok 11. Program - czas: 10 minut, temperatura: 120°C, obroty: 1.

Krok 12. Gotową shakshukę można doprawić dodatkowo solą i posypać natką pietruszki.


Wartość odżywcza w 100g:


Kalorie: 74kcal
Węglowodany: 4,42g
Białko: 4,70g
Tłuszcze: 3,94g





4. Mus gruszkowo-bananowy dla dzieci



Składniki:

-gruszki: 80g, pokrojone na kawałki,
-banany: 30g, pokrojony na kawałki,
-płatki owsiane błyskawiczne: 20g,
-mleko w proszku dla niemowląt: 90g, (przygotowane według przepisu na opakowaniu)


Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego dodajemy gruszki i banany pokrojone na kawałki.

Krok 2. Program - czas: 3 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 3. Składniki zgarniamy łopatką na dno naczynia.

Krok 4. Dodajemy płatki owsiane błyskawiczne, mleko w proszku dla niemowląt (przygotowane według przepisu)

Krok 5. Program - czas: 3 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 6.

Krok 6. Program - czas: 3 minuty, tempertura: 90°C, obroty: 2.

Krok 7. Podczas kolejnego kroku stopniowo zwiększamy obroty do poziomu 7.

Krok 8. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 9. Mus gotowy. Podawać po przygotowaniu.


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 210kcal
Węglowodany: 35,71g
Białko: 15,35g
Tłuszcze: 1,14g