Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania, dzielimy się z wami naszymi 4 ulubionymi i najczęściej wybieranymi przepisami na śniadanie z darmowej bazy przepisów Kuchni COBBO:
1. Malinowe Śniadanie
Składniki:
- maliny: 120g, świeże,
- płatki jaglane: 65g,
- miód: 55g,
- mleko: 250g,
- mleko kokosowe: 250g.
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksujacego wsypać: maliny. Dodać: miód.
Krok 2. Program - czas: 4min, temperatura: 85°C, obroty: 0.5.
Krok 3. Maliny przełożyć do innego naczynia.
Krok 4. Do czystego i suchego naczynia wsypać: płatki jaglane. Dodać: miód, mleko, mleko kokosowe.
Krok 5. Program - czas: 13min, temperatura: 90°C, obroty: 1.
Krok 6. Potrawę pozostawić na ok. 5 minut w naczyniu. Wyłożyć do miseczek i dodać wcześniej przygotowane maliny.
Krok 7. Smacznego.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 143kcal
Węglowodany: 16,2g
Białko: 2,8g
Tłuszcze: 7,5g.
2. Pancakes kawowe
Składniki:
- espresso: 120ml,
- jajko: 1 szt.,
- mleko: 120ml,
- cukier: 1 łyżka,
- mąka pszenna: 150g,
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki,
- sól: szczypta,
- cynamon: 1/2 łyżeczki
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki.
Krok 2. Program - czas: 2 minut, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.
Krok 3. Smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 4. Polać syropem klonowym i można cieszyć się jedzeniem.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 161kcal
Węglowodany: 28,93g
Białko: 5,97g
Tłuszcze: 2,10g
3. Shakshuka
Składniki:
-jajko: 4szt.,
-cebula: 130g, przekrojona na pół,
-oliwa z oliwek: 10g,
-pomidory z puszki: 400g,
-woda: 500ml,
-sól: szczypta,
-czosnek granulowany: szczypta,
-chili w proszku: szczypta,
-kolendra mielona: szczypta,
-pieprz: szczypta
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę przekrojoną na pół i oliwę.
Krok 2. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 3. Składniki zgarniamy łopatką na dno naczynia.
Krok 4. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 5. Dodajemy pomidory z puszki, sól, czosnek granulowany.
Krok 6. Na pokrywę naczynia miksującego nakładamy koszyczek.
Krok 7. Program - czas: 6 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 8. Wkład naczynia parowego wykładamy papierem do pieczenia - wkładamy do dolnej części tak, aby boczne otwory nie były zakryte. Na tak przygotowany wkład naczynia wykładamy masę pomidorową i łopatką tworzymy 4 zagłębienia i wbijamy do nich jajka.
Krok 9. Do czystego naczynia miksującego wlewamy wodę.
Krok 10. Nakładamy naczynie parowe na urządzenie.
Krok 11. Program - czas: 10 minut, temperatura: 120°C, obroty: 1.
Krok 12. Gotową shakshukę można doprawić dodatkowo solą i posypać natką pietruszki.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 74kcal
Węglowodany: 4,42g
Białko: 4,70g
Tłuszcze: 3,94g
4. Mus gruszkowo-bananowy dla dzieci
Składniki:
-gruszki: 80g, pokrojone na kawałki,
-banany: 30g, pokrojony na kawałki,
-płatki owsiane błyskawiczne: 20g,
-mleko w proszku dla niemowląt: 90g, (przygotowane według przepisu na opakowaniu)
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego dodajemy gruszki i banany pokrojone na kawałki.
Krok 2. Program - czas: 3 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 3. Składniki zgarniamy łopatką na dno naczynia.
Krok 4. Dodajemy płatki owsiane błyskawiczne, mleko w proszku dla niemowląt (przygotowane według przepisu)
Krok 5. Program - czas: 3 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 6.
Krok 6. Program - czas: 3 minuty, tempertura: 90°C, obroty: 2.
Krok 7. Podczas kolejnego kroku stopniowo zwiększamy obroty do poziomu 7.
Krok 8. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 9. Mus gotowy. Podawać po przygotowaniu.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 210kcal
Węglowodany: 35,71g
Białko: 15,35g
Tłuszcze: 1,14g