Brownie bananowe
Czas wykonania: 6 min.

Składniki:
- orzechy laskowe: 80g, łuskane,
- banany: 200g, obrane, pokrojone na kawałki,
- gorzka czekolada 60%: 200g, podzielona na kostki, 
- masło: 200g, pokrojone na kawałki,
- brązowy cukier: 250g,
- jajko: 4 szt.
- mąka pszenna: 250g,
- kakao: 2 łyżki,
- proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki

Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 411kcal
Węglowodany: 35,98g
Białko: 4,97g
Tłuszcze: 27,81g


Wykonanie:

Krok 1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować formę o wymiarach 30cm x 24cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Krok 2. Do czystego i suchego naczynia wkładamy orzechy laskowe.

Krok 3. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 4. Rozdrobnione orzechy przekładamy do innego naczynia.

Krok 5. Do czystego naczynia miksującego wkładamy banany obrane i pokrojone na kawałki.

Krok 6. Banany przekładamy do innego naczynia.

Krok 7. Do czystego i suchego naczynia wkładamy gorzką czekoladę podzieloną na kostki, masło pokrojone na kawałki, brązowy cukier.

Krok 8. Program - czas: 5 minut, temperatura: 60°C, obroty: 2.

Krok 9. Dodajemy rozdrobnione orzechy, banany, jajka i mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.

Krok 10. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: -4,5.

Krok 11. Masę przekładamy do przygotowanej formy.

Krok 12. Pieczemy ok. 20 minut w 180°C.

Krok 13. Po upieczeniu, ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Krok 14. Brownie jest już gotowe, smacznego!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.