
- Czas gotowania: 15 minut
- Poziom trudności: standard
- Liczba porcji: 12
Składniki
- Nasiona chia (10 g)
- Napój owsiany (3 łyżki)
- Mąka gryczana (150 g)
- Proszek do pieczenia bezglutenowy (1 łyżeczka)
- Sól (pół łyżeczki)
- Syrop klonowy (20-30 g)
- Ekstrakt z wanilii naturalny (1 łyżeczka)
- Olej do smażenia
Wartości odżywcze na 100 g
- Kalorie: 287 kcal
- Węglowodany: 51,5 g
- Białko: 8,3 g
- Tłuszcz: 7,3 g
Wykonanie
- Do suchego naczynia miksującego wsyp nasiona chia. Zmiel.
- Program: czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 5.
- Przełóż do miseczki, dodaj 3 łyżki napoju owsianego. Odstaw na 20 minut.
- Do naczynia miksującego wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wymieszaj.
- Program: czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 5.
- Składniki zgarnij łopatką ze ścianek na dno naczynia.
- Dodaj namoczone nasiona chia z napojem owsianym, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
- Program: czas 20 sekund, temperatura 0°C, obroty 5.
- Przełóż do innego naczynia. Odstaw.
- Na patelni rozgrzej olej na średniej mocy palnika. Za pomocą łyżki nakładaj na patelnię porcję placków.
- Smaż z każdej strony 1-2 minuty.
- Usmażone placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Gryczane placki bez laktozy możesz podawać z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego!
Przepis na gryczane placki bez laktozy jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.
Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.