• Czas gotowania: 15 minut
  • Poziom trudności: standard
  • Liczba porcji: 12

 

Składniki

  • Nasiona chia (10 g)
  • Napój owsiany (3 łyżki)
  • Mąka gryczana (150 g)
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy (1 łyżeczka)
  • Sól (pół łyżeczki)
  • Syrop klonowy (20-30 g)
  • Ekstrakt z wanilii naturalny (1 łyżeczka)
  • Olej do smażenia

 

Wartości odżywcze na 100 g

  • Kalorie: 287 kcal
  • Węglowodany: 51,5 g
  • Białko: 8,3 g
  • Tłuszcz: 7,3 g

 

Wykonanie

  1. Do suchego naczynia miksującego wsyp nasiona chia. Zmiel.
  2. Program: czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 5.
  3. Przełóż do miseczki, dodaj 3 łyżki napoju owsianego. Odstaw na 20 minut.
  4. Do naczynia miksującego wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wymieszaj.
  5. Program: czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 5.
  6. Składniki zgarnij łopatką ze ścianek na dno naczynia.
  7. Dodaj namoczone nasiona chia z napojem owsianym, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
  8. Program: czas 20 sekund, temperatura 0°C, obroty 5.
  9. Przełóż do innego naczynia. Odstaw.
  10. Na patelni rozgrzej olej na średniej mocy palnika. Za pomocą łyżki nakładaj na patelnię porcję placków.
  11. Smaż z każdej strony 1-2 minuty.
  12. Usmażone placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  13. Gryczane placki bez laktozy możesz podawać z ulubionymi dodatkami.
  14. Smacznego!

 

Przepis na gryczane placki bez laktozy jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.

 

Gotuj pysznie i sprawnie z najlepszymi robotami kuchennymi nowej generacji!

Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.