Grzybowe risotto
Czas wykonania: 21 minut

Składniki:

- 350g ryż arborio
- 250g borowików (świeżych, suszonych, mrożonych)
- 100ml białe wino wytrawne
- 40g parmezan pokrojony w kostkę
- 35g oliwa z oliwek
- 30g cebula pokrojona na kawałki
- 25g masło
- 10g natka pietruszki
- 2 szt. kostka bulionu mięsnego
- 1 łyżeczka soli
- papryka ostra mielona do smaku

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 152kcal
- węglowodany: 11,81g
- białko: 4,44g
- tłuszcze: 8,55g


Wykonanie:


Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy parmezan pokrojony w 3cm kostkę i natkę pietruszki.

Krok 2. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10.

Krok 3. Składniki przekładamy do innego naczynia.

Krok 4. Do czystego naczynia miksującego wkładamy cebulę pokrojoną na kawałki.

Krok 5. Program - czas: 3 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 6. Cebulkę zgarniamy łopatką na dno naczynia i dodajemy oliwę z oliwek, borowiki świeże, mrożone (odmrożone) pokrojone na kawałki lub suszone, namoczone przez ok. 30 minut i odsączone.

Krok 7. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 120°C, obroty: -1.

Krok 8. Dodajemy ryż arborio i wino białe wytrawne.

Krok 9. Na pokrywę naczynia w zamian za miarkę nakładamy koszyczek.

Krok 10. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: -1.

Krok 11. Dodajemy wodę, kostkę bulionu mięsnego, sól i paprykę ostrą mieloną.

Krok 12. Na pokrywę nakładamy koszyczek.

Krok 13. Program - czas: 14 minut, temperatura: 100°C, obroty: -1.

Krok 14. Dodajemy masło i rozdrobniony wcześniej parmezan z pietruszką.

Krok 15. Mieszamy wszystko za pomocą łopatki.

Krok 16. Risotto gotowe, smacznego!


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.