Hot dogi posypane sezamem
Czas wykonania: 5 minut

Składniki:

- mleko 3,2%: 90ml,
- cukier: 20g,
- masło: 60g, miękkie pokrojone na kawałki,
- drożdże świeże: 15g,
- jajka: 3 szt.
- mąka chlebowa: 300g,
- sól: pół łyżeczki,
- parówki: 15 szt.
- sezam: do posypania.


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 380kcal
Węglowodany: 17,2g
Białko: 14,95g
Tłuszcze: 27,9g


Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego wlać mleko 3,2%. Dodać cukier, masło.

Krok 2. Program – czas: 1 min, temperatura: 37°C, obroty: 2.

Krok 3. Dodać: drożdże świeże, jajka 2 szt.

Krok 4. Program – czas: 3 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 3.

Krok 5. Dodać mąkę chlebową, sól.

Krok 6. Program – czas: 3 min, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.

Krok 7. Dodać masło.

Krok 8. Program – czas: 1 min, temerpatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.

Krok 9. Przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Krok 10. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Krok 11. Pozostałe jajko roztrzepać w miseczce za pomocą widelca.

Krok 12. Przygotować stolnicę i opruszyć ją mąką.

Krok 13. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na kształt prostokąta 30cm x 40cm. Następnie pokroić w paski 2cm x 40cm.

Krok 14. Każdą parówkę owinać spiralnie paskiem ciasta, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Krok 15. Piec w piekarniku w 250 stopnich ok. 10 minut.

Krok 16. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego.



Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.