Hummus z soczewicy
Czas wykonania: 2 minuty

Składniki (4 porcje):

- 1 puszka gotowanej soczewicy
- 60g sezamu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu


Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 277kcal
- węglowodany: 15,95g
- białko: 5,35g
- tłuszcze: 22,67g

Wykonanie:

Rozpoczynamy od uprażenia sezamu na suchej i rozgrzanej patelni mieszając od czasu do czasu. Sezam musi być lśniący, lekko złoty, ale nie brązowy, ponieważ stanie się gorzki. Przestudzony sezam wsypujemy do naczynia miksującego. Nakładamy miarkę. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 9. Sezam wykładamy do miseczki. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek.
Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10. Łopatką zbieramy zawartość misy ze ścianek na dno naczynia. Dodajemy odsączoną z zalewy soczewicę. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty:7. Dodajemy zmiksowany sezam, sok z cytryny, oliwę z oliwek (1 łyżka) oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 8.
Hummus przekładamy do naczynia i polewamy go pozostałą oliwą, smacznego!


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.