Jajka faszerowane awokado i czerwoną cebulą
Czas wykonania: 9 minut

Składniki:

- 700ml wody
- 6 jajek
- 1 duże awokado
- 1 czerwona cebula pokrojona w ćwiartki
- 4 gałązki kolendry

- 1 łyżka oleju
- chili cayenne w proszku
- sok z limonki

- sól
- pieprz



Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 134kcal
- węglowodany: 3,56g
- białko: 7,37g
- tłuszcze: 10,09g

Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Zakładamy koszyczek, do którego wkładamy 6szt. jajek.

Krok 2. Program - czas: 8 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.

Krok 3. Zalewamy jajka zimną wodą i odczekujemy aż wystygną. Zimne jajka kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka tak, aby nie uszkodzić białek. Awokado kroimy w pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy miąższ i skrapiamy go sokiem z limonki.

Krok 4. Do czystego naczynia miksującego wkładamy cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz kolendrę.

Krok 5. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 6. Dodajemy awokado, żółtka, olej.

Krok 7. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.

Krok 8. Wszystkie składniki zgarniamy łopatką na dno naczynia i dodajemy sól, pieprz i chili cayenne.

Krok 9. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.

Krok 10. Jajka nadziewamy gotowym farszem. Można udekorować gałązkami kolendry.




Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.