Jajka faszerowane awokado i czerwoną cebulą
Czas wykonania: 9 minut
Składniki:
- 700ml wody
- 6 jajek
- 1 duże awokado
- 1 czerwona cebula pokrojona w ćwiartki
- 4 gałązki kolendry
- 1 łyżka oleju
- chili cayenne w proszku
- sok z limonki
- sól
- pieprz
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 134kcal
- węglowodany: 3,56g
- białko: 7,37g
- tłuszcze: 10,09g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Zakładamy koszyczek, do którego wkładamy 6szt. jajek.
Krok 2. Program - czas: 8 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 3. Zalewamy jajka zimną wodą i odczekujemy aż wystygną. Zimne jajka kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka tak, aby nie uszkodzić białek. Awokado kroimy w pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy miąższ i skrapiamy go sokiem z limonki.
Krok 4. Do czystego naczynia miksującego wkładamy cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz kolendrę.
Krok 5. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 6. Dodajemy awokado, żółtka, olej.
Krok 7. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 8. Wszystkie składniki zgarniamy łopatką na dno naczynia i dodajemy sól, pieprz i chili cayenne.
Krok 9. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 10. Jajka nadziewamy gotowym farszem. Można udekorować gałązkami kolendry.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 9 minut
Składniki:
- 700ml wody
- 6 jajek
- 1 duże awokado
- 1 czerwona cebula pokrojona w ćwiartki
- 4 gałązki kolendry
- 1 łyżka oleju
- chili cayenne w proszku
- sok z limonki
- sól
- pieprz
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 134kcal
- węglowodany: 3,56g
- białko: 7,37g
- tłuszcze: 10,09g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Zakładamy koszyczek, do którego wkładamy 6szt. jajek.
Krok 2. Program - czas: 8 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 3. Zalewamy jajka zimną wodą i odczekujemy aż wystygną. Zimne jajka kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka tak, aby nie uszkodzić białek. Awokado kroimy w pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy miąższ i skrapiamy go sokiem z limonki.
Krok 4. Do czystego naczynia miksującego wkładamy cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz kolendrę.
Krok 5. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 6. Dodajemy awokado, żółtka, olej.
Krok 7. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 8. Wszystkie składniki zgarniamy łopatką na dno naczynia i dodajemy sól, pieprz i chili cayenne.
Krok 9. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 10. Jajka nadziewamy gotowym farszem. Można udekorować gałązkami kolendry.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.