JAKI ROBOT KUCHENNY WYBRAĆ?

 

      Gotowanie jest jednym z podstawowych zajęć dnia codziennego, jednocześnie najbardziej czasochłonnych. Bez względu na to, czy lubisz przyrządzać posiłki, czy nie, w wielu czynnościach może Cię wyręczyć wielofunkcyjny robot kuchenny.

Czytając ten artykuł dowiesz się najważniejszych informacji dot. robotów kuchennych, jakie są między nimi różnice i którego wybrać, tak aby spełniał twoje indywidualne oczekiwania.

Tematy:

  • Rodzaje robotów kuchennych
  • Co potrafi robot kuchenny i jakie może mieć funkcje?
  • Co można przygotować w robocie kuchennym?
  • Dla kogo?
  • Moc urządzenia/silnik – jakie ma znaczenie?
  • Obroty w wielofunkcyjnym robocie kuchennym
  • Waga w robocie kuchennym
  • Książka kucharska
  • Gotowanie na parze
  • Wyrabianie ciasta
  • Gwarancja i żywotność
  • Podsumowanie


RODZAJE ROBOTÓW KUCHENNYCH

Roboty typu „Kasia” – najmniej zaawansowane, najczęściej jest to mikser w połączeniu z misą obrotową. To najbardziej proste roboty, wyposażone w silnik o niskiej mocy, przy intensywnym użytkowaniu są krótko żywotne, służące głównie do miksowania lekkich produktów. Niekiedy wyposażone w nakładkę malaksera, czy blendera. Brakuje wagi i możliwości gotowania na parze. Mają stosunkowo bardzo niskie obroty, nie sprawdzają się w rozdrabnianiu twardszych produktów.

Standardowe wielofunkcyjne roboty kuchenne - najczęściej posiadają silnik szczotkowy z paskiem napędowym, o średnich osiągach i stosunkowo krótkiej żywotności przy intensywnym użytkowaniu. Obsługa za pomocą ekranu dotykowego lub pulpitu z ekranem ciekłokrystalicznym. Niektóre wyposażone są w wagę - często boczną(czyli poza głównym naczyniem miksującym) i przystawkę do gotowania na parzę.

Roboty planetarne – służy głównie do wyrabiania ciast w dużej ilości, wyposażone w silniki o wysokiej mocy, przez co są długo żywotne, lecz pobierające dość sporo energii elektrycznej. Niektóre posiadają funkcję podgrzewania, można np. ugotować zupę, w rzadkości mają możliwość gotowania na parze, niektóre wyposażone są w zintegrowaną wagę. Jednocześnie wadą i zaletą jest wyposażenie w nadmierną ilość akcesoriów, przystawek i dodatkowych elementów.

Najwyższej klasy, super wielofunkcyjne roboty kuchenne – profesjonalne urządzenia, wyposażone w silnik reluktancyjny najnowszej generacji –jest bardzo wytrzymały przy intensywnym użytkowaniu i posiada b. wysokie osiągi m.in. potężne obroty pozwalające rozdrobnić najbardziej twarde produkty. Roboty tej klasy służą użytkownikowi nawet do kilkudziesięciu lat. Posiadają ekran dotykowy, wbudowaną książkę elektroniczną z przepisami i ich aktualizacjami (płatnymi lub darmowymi w zależności od marki), wyposażone w szybkie komputery sterujące inteligentnym systemem. Gotują na parze, posiadają wbudowaną wagę w naczyniu miksującym. Tego typu roboty zastępują ponad 20 różnych urządzeń kuchennych.


CO POTRAFI ROBOT UCHENNY I JAKIE MOŻE MIEĆ FUNKCJE?

W pełni wykorzystywany wielofunkcyjny robot kuchenny, służy do regularnego przygotowywania różnego rodzaju dań, potraw, soków czy wypieków. Jak sama nazwa wskazuje, tego typu urządzenie jest w stanie sprostać wielu zadaniom, nie tylko ułatwiając, ale przede wszystkim przyspieszając przyrządzanie potraw. Najlepsze roboty kuchenne mogą z powodzeniem zastąpić:

  1. urządzeniem do gotowania tradycyjnego
  2. urządzeniem do gotowania na parze
  3. mikser,
  4. shaker
  5. malakser
  6. blender
  7. maszynkę do mielenia mięsa
  8. młynek do wszelkiego rodzaju zbóż
  9. maszynę do wyrabiania ciasta
  10. kruszarkę do lodu
  11. wyciskarkę
  12. szatkownicę
  13. wagę kuchenną,
  14. inhalator,
  15. oraz kilka innych urządzeń.

Najbardziej zaawansowane roboty zastępują, aż 24 urządzenia kuchenne.

Regulacja obrotów noży i mieszadeł, daje możliwość wyboru stopnia rozdrobnienia produktów.

Przykładowe funkcje, jakie może posiadać dobry wielofunkcyjny robot kuchenny:

  • tarcie ziemniaków,
  • mielenie mięsa,
  • wyrabianie ciasta,
  • szatkowanie kapusty,
  • ubijanie piany na bezę,
  • ucieranie sera na sernik,
  • kruszenie lodu,
  • wyrobienie soków z warzyw i owoców.
  • krojenie warzyw
  • mielenie ziarna kawy czy zbóż,
  • miksowanie zup na kremy
  • ubijanie białka,
  • gotowanie na parze
  • warzenie składników
  • przyrządzanie shake’a lub smoothie,
  • smażenie, gotowanie, mieszanie
  • siekanie
  • blendowanie
  • proszkowanie
  • musowanie
  • przyrządzanie puree - I wiele innych czynności…

 


CO MOŻNA PRZYGOTOWAĆ W ROBOCIE KUCHENNYM?

Lepsze roboty przygotują wszystkie potrawy dnia codziennego i na wszelkiego rodzaju okoliczności.

  • śniadania,
  • lunch’e,
  • obiady,
  • kolacje,
  • desery,
  • Surówki,
  • shake’i,
  • dania fit
  • soki,
  • drinki,
  • wszelkiego rodzaju ciasta (pieczywo, pizze, pierogi…),

W tych bardzie zaawansowanych robotach, w jednym czasie możemy przygotować nawet cały obiad.

 

DLA KOGO?

Najbardziej proste roboty tj. miksery z misą obrotową

- w zależności od potrzeb i preferencji, mogą służyć osobą, które potrzebują skorzystać z urządzenia tylko czasami, wręcz okazyjnie np. do ubicia piany, bitej śmietany, zrobienia placków deserowych, czy zblendowania czegoś „lekkiego” , dla osób, które nie używają robota zbyt intensywnie.

Robot planetarny – jest przydatny dla osób, które głównie i często robią różnego rodzaju ciasta, desery i wypieki, czasami zupy.

Wielofunkcyjny roboty średniej klasy -  z silnikiem szczotkowym napędzanym przez pasek, najczęściej ze sklepów sieciowych. Dla osób, które wykorzystują szerzej urządzenie, przygotowują zupy, małe obiady, lekkie ciasta w małych ilościach, nie zbyt często korzystają z urządzenia i robią to mało intensywnie.

Super roboty wielofunkcyjne - z silnikiem relunktacyjnym, o najwyższych osiągach, odpornym na przeciążenia, przez co są najbardziej żywotne. Są przeznaczone dla osób, które wykorzystują urządzenie z „pełną parą”, do wszelakich potraw, od śniadania, po obiady, przetwory, soki, surówki i ciężkie ciasta. Pracują na robocie często i bardzo intensywnie. Z takich robotów oprócz pasjonatów kuchni, korzystają nawet restauracje, czy firmy cateringowe.


MOC URZĄDZENIA/SILNIK - JAKIE MA ZNACZENIE?

Podczas zakupu wieloczynnościowego robota kuchennego, w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na moc urządzenia. Parametr ten jest określany przez producentów w watach. Obecnie rynek tego typu maszyn jest dość rozbudowany, dlatego możesz natknąć się na sprzęty o bardzo zróżnicowanych właściwościach. Jeśli chodzi o moc, wyróżnia się następujące roboty kuchenne:

  • o mocy poniżej 500 W, które sprawdzą się do mało wymagających czynności,
  • o mocy od 500 do 900 W, które nadają się do tarcia ziemniaków, czy mielenia mięsa, ale mogą sobie nie poradzić np. wyrabianiem dużej ilości ciasta
  • o mocy powyżej 900 W, które charakteryzują się bardzo dobrą sprawnością i są w stanie poradzić sobie nawet z najtrudniejszymi zadaniami.
  • Jednym z najnowszych i ciekawych rozwiązań jest silnik reluktancyjny, który charakteryzuje się bardzo wysokimi osiągami w zestawieniu do stosunkowo niedużej mocy, co wiąże się z małym poborem prądu, tym samym znaczną redukcją kosztów stałych. Jego innowacyjna budowa daje możliwości i osiągi pracy tak jak w silnikach o dużej mocy. Prędkość obrotów może sięgać, aż do 11 tyś./min. przy mocy 500W. Dzieje się tak m.in. dlatego, że wirnik nie wymaga uzwojenia (które się często przegrzewa) co sprawia, że jest dużo lżejszy i ma mniejszą bezwładność, dzięki temu zwiększa się jego dynamika, jest w stanie dużo szybciej się rozpędzić, ponieważ ma większy moment obrotowy. Takie silniki przystosowane są do pracy w dużych obciążeniach, np. przy wyrabianiu większej ilości ciast, również ich  żywotność jest znacznie dłuższa, m.in. dlatego, że innowacyjne rozwiązanie magnetycznego napędu wirnika, pozwala na wyeliminowanie komutatora sprzężonego ze szczotkami grafitowymi, które się często zużywają. Podsumowując silnik reluktancyjny dzięki najnowszej technologii, nie musi mieć dużej mocy, a mimo to, jego osiągi są rewelacyjne, przy tym jest bardzo ekonomiczny i długo żywotny.

 

OBROTY W WIELOFUNKCYJNYM ROBOCIE KUCHENNYM

Najbardziej proste roboty kuchenne/ miksery – maksymalna prędkość to 1,5 do 2 tyś ob./min. Służą przede wszystkim do miksowania i mieszania.

Standardowe i najbardziej powszechne roboty – ich maksymalna prędkość obrotów waha się do ok. 6 tyś/ min. – zmielą cukier na cukier puder, podmrożone mięso w małej ilości, słabo przebiega mielenie twardych ziaren i wyrabianie ciasta.

Minimalna prędkość obrotów to ok. 100 obt/min – czyli, nawet jeśli posiada obroty wsteczne(rzadko), wkładka mięsna lub warzywna, będzie rozdrobniona podczas gotowania.

Najbardziej zaawansowane wielofunkcyjne roboty - maksymalna prędkość obrotów to ponad 10 tyś/min. – z łatwością mielą lód, mięso w większej ilości, pozwalają zmielić pszenicę na mąkę czy nawet najbardziej twarde ziarna np. ostropestu plamistego. Świetnie radzą sobie z ciastem, nawet w większych ilościach.

  Minimalna prędkość to 20 obr/min. – na obrotach wstecznych, pozwala zachować wkładkę mięsną, bądź warzywną w nienaruszonym stanie podczas gotowania.

WAGA W ROBOCIE KUCHENNYM

Warto zwrócić uwagę na to, żeby wielofunkcyjny robot kuchenny, był wyposażony w wagę, która pozwala na kontrolowanie ilości wrzucanych składników, podczas przyrządzania potraw.

Najprostsze roboty, niestety jej nie posiadają i wtedy trzeba się wspomagać odrębną jednostką wagową z poza wyposażenia urządzenia. 

Umiejscowienie - waga może być umieszczona z boku głównego naczynia, lecz najwygodniej i najbardziej praktycznie jest, gdy znajduje się ona, od razu w naczyniu miksującym, tym samym jest integralną jego częścią. W lepszych robotach kuchennych, możemy znaleźć takie właśnie rozwiązanie.

Skala ważenia - mniej zaawansowana waga robota, może zważyć produkty maksymalnie do 1-2 kg i wskazuje wartości co 5 g, natomiast w lepszych robotach maksymalny zakres ważenia, sięga do 3 kg i więcej, a wartości wskazywane są co do jednego grama.



KSIĄŻKA KUCHARSKA

Każdy lepszy wielofunkcyjny robot kuchenny, powinien być wyposażony w odpowiednią książkę kucharską, która pomaga w korzystaniu z jego wszechstronnych możliwości. Rzadko jest ona spotykana w  najbardziej prostych robotach, lecz począwszy od tych średniej klasy, powinna być już w komplecie z urządzeniem.

Formy książek - większość robotów średniej klasy, posiadających książkę z przepisami, w tradycyjnej formie  papierowej, w tych trochę nowocześniejszych można już spotkać wbudowaną książkę elektroniczną.

Najbardziej zaawansowane rozwiązania - najlepsze roboty, bazują na wbudowanej książce elektronicznej, a co najważniejsze , jest ona cały czas wzbogacana w coraz to nowsze przepisy. Aktualizacja odbywa się poprzez specjalny nośnik, doczepiany do korpusu urządzenia, na którego można ściągać najnowsze przepisy bezpośrednio z platformy internetowej producenta lub przez Wi-fi. Przepisy obsługiwane są z pozycji, bardzo intuicyjnego, dotykowego wyświetlacza, na którym wyświetlane są wszelkie potrzebne informacje, aby przygotować dokładnie cały przepis.  Dlatego nie trzeba nawet odchodzić od robota, aby dowiedzieć się, ile i jakie składniki będą potrzebne do wybranej potrawy. Użytkownik nie musi spędzać czasu, na poszukiwaniach dobrych przepisów w Internecie, czasopismach, czy grupach kucharskich, ponieważ najlepsze i najświeższe znajdują się już w urządzeniu.

Elektroniczne książki kucharskie, współdziałające z wielofunkcyjnymi robotami kuchennymi, dają użytkownikowi bardzo szerokie możliwości. Wcale nie trzeba być wirtuozem kuchni, bo robot podpowiada kiedy i jakie składniki, przyprawy, dodatki, należy umieścić w urządzeniu i tylko do tego sprowadza się nasza rola jako kucharza, urządzenie samo dba o to, żeby każde danie wyszło idealnie – samodzielnie ustawiając wszystkie funkcje i parametry w wybranym przepisie.

Dodatkowo każdy z setek przepisów, zaprogramowanych w urządzeniu, jest sporządzony przez profesjonalnego mistrza kuchni, który skrupulatnie dopracował, każdą jego nutę smaku, dlatego postępując według wskazówek jakie daje nam urządzenie, każde danie wychodzi zawsze perfekcyjnie.

Najlepsze roboty, pokazują dodatkowo wartości odżywcze każdej potrawy, dlatego też bardzo łatwo można sobie zaplanować dietę.

Dla bardziej zaawansowanych fanów gotowania, manualne funkcje robota umożliwiają wykonywanie własnych, sprawdzonych potraw, usprawniają one pracę, nawet najbardziej wymagającym szefom kuchni.

 

 

GOTOWANIE NA PARZE

Warto zwrócić uwagę, aby nasz wielofunkcyjny robot kuchenny był wyposażony w przystawkę do gotowania na parze.

Potrawy przygotowywane na parze mają lepszy smak i wygląd, nie wymagają nadmiernego przyprawiania. Warzywa są pełniejsze w smaku, pozostają jędrne, nie są wysuszone i nie nasiąkają nadmiernie wodą, a przy tym zachowują cale bogactwo witamin oraz składników mineralnych.

Mięso przyrządzone w taki sposób, ma zdecydowanie więcej, walorów prozdrowotnych.

Konstrukcja i zastosowanie poszczególnych elementów - z reguły naczynie parowe składa się z trzech części, dwóch pokładów i pokrywy.

  • Na górnym pokładzie gotuje się wszystkie warzywa, delikatne mięsa np. rybę dzwonka czy filety.
  • Na dolnym głębszym pokładzie gotujemy wszelkiego rodzaju mięsa, pieczenie i wędliny.
  • Pokrywę nakładamy na górę całej konstrukcji naczynia parowego, ma ona za zadanie przytrzymywanie jak największej ilości pary, jak również przez specjalne perforacje, wypuszczania jej nadmiaru.
  • Dobrze jest, gdy robot wyposażony jest również w dodatkowy koszyk do gotowania parowego, umieszcza się go bezpośrednio w naczyniu miksującym. Służy do przygotowywania dodatków do drugiego dania, takich jak ziemniaki, kaszę lub ryż.

W tych bardzie zaawansowanych robotach, możemy przygotować cały obiad w 20 min! Ich konstrukcja pozwala na „podwójne gotowanie”. Podczas gdy, w naczyniu miksującym gotuje się zupa, w tym samym czasie 5 cm wyżej, w naczyniu parowym, wykonuje się drugie danie wraz z dodatkami warzywnymi.

 

WYRABIANIE CIASTA

Bardzo istotną funkcją w robocie kuchennym, jest możliwość sprawnego wyrobienia ciasta na bułki, chleb, czy też kruchego lub drożdżowego, nie powinno to stanowić większego problemu dla lepszych robotów kuchennych. Jednak tradycyjnie zajmuje to dość dużo czasu i wiąże się z włożeniem wysiłku, więc nic dziwnego, że wieloczynnościowe roboty kuchenne znajdują się w coraz powszechniejszym użyciu. Przede wszystkim tego rodzaju urządzenia bardzo ułatwiają życie, pozwalając w łatwy i szybki sposób uzyskać gładkie oraz elastyczne ciasto, o jednolitej konsystencji, gotowe do dalszego wypieku. Co więcej, najnowocześniejsze sprzęty oferują bardzo wiele różnorodnych funkcji, umożliwiając nie tylko przygotowanie tradycyjnego ciasta, ale także:

  • chlebowego,
  • kruchego,
  • biszkoptowego,
  • piernikowego,
  • na bułki,
  • na pierogi,
  • na pizzę,
  • bezowego,

Ważne jest, aby robot ,który ma służyć do wyrabiania ciasta był odpowiednio dobrany.

W robotach ze zwykłym silnikiem o niższej mocy, z reguły spotykanych w sklepach sieciowych, występuje problem z wyrabianiem ciast, jednostki silnikowe często się przegrzewają, zatrzymują w trakcie pracy, nawet przy stosunkowo nie dużej ilości ciasta, zdarza się też, że w wyniku obciążenia, łamie się ich wewnętrzny mechanizm plastikowych przekładni.

Dlatego jeśli użytkownikowi zależy na funkcji wyrabiania ciasta, to warto skoncentrować uwagę, na roboty planetarne o mocy powyżej 900W jednak służą one głównie do ciast, lub z nowoczesnym silnikiem reluktancyjnym, które oprócz wyrabiania ciast, mają wszechstronne zastosowanie. 

Przykład wyrabiania ciasta przez robota kuchennego:


GWARANCJA I ŻYWOTNOŚĆ

W zdecydowanej większości, producenci dają na swoje urządzenia 24 miesiące gwarancji, bardzo rzadko się spotyka dłuższe okresy np. 36 miesięcy lub dłuższe.

Większość robotów, szczególnie tych z sieciówek posiadają gwarancję, ale niestety nie posiadają serwisu. Najczęściej są one tylko częściową lub w ogóle nierozbieralne. W przypadku awarii, wymieniane są na nowe jednostki, jeśli są jeszcze dostępne w markecie, lub gdy już ich nie ma w na stanach magazynowych, konsument otrzymuje zwrot pieniędzy. Żywotność, bardzo często kończy się tuż po czasie gwarancji.

Najlepsi zapewnioną gwarancję door to door, czyli od drzwi do drzwi

 – użytkownik nawet nie musi wychodzić z domu w razie potrzeby serwisu, ponieważ kurier producenta, przyjeżdża odebrać urządzenie i w ciągu krótkiego czasu, dostarcza sprzęt pod ten sam adres. W takich urządzeniach, możliwy do serwisowania  jest dosłownie każdy element robota, urządzenia są w pełni rozbieralne na części pierwsze. Profesjonalne marki, posiadają całe zaplecze serwisowe i dostępność każdego elementu od ręki. Żywotność takich urządzeń z powodzeniem sięga ponad kilkanaście lat i często dochodzi nawet aż do 25- 30 lat !

 

PODSUMOWANIE

Zanim podejmiesz decyzję o zakupie urządzenia i zdecydujesz się na konkretny model, dokładnie zastanów się, do czego tak naprawdę jest Ci potrzebny wielofunkcyjny robot kuchenny.

  • Jeśli gotujesz rzadko tj. zaledwie kilka razy w miesiącu, a najczęściej zamawiasz coś gotowego, lub jesz poza domem, wówczas możesz rozważyć zakup zwykłego miksera z misą, blendera, czy robota średniej klasy z marketu.
  • Jeśli robot ma służyć głównie do ciast, to należało by się skupić nad poszukiwaniem robota planetarnego.
  • Jeżeli jednak przygotowywanie posiłków jest na porządku dziennym, śniadania, obiady, desery, kolacje, a dodatkowo jeszcze lubisz czasem zaskoczyć czymś nowym i wyszukanym, z powodzeniem powinieneś zdecydować się na sprzęt bardziej profesjonalny z klasy super robotów, które będą służyć długie lata, bez względu na intensywność ich wykorzystywania, posiadający pewny serwis i zasób części zamiennych.

Natomiast korzyści z posiadania wielofunkcyjnego robota kuchennego to:

  • Zdrowe odżywianie – jemy to co sami przyrządziliśmy ze sprawdzonych składników, bez chemii, konserwantów i polepszaczy.
  • Oszczędność czasu – wszystkie potrawy, robi się kilka razy szybciej, niż tradycyjnymi metodami, bez większego wysiłku.
  • Porządek – posiadając jedno profesjonalne urządzenie, nie zapełniamy szafek innymi dodatkowymi, ponieważ dobry wielofunkcyjny robot zastępuje je wszystkie, poza tym używa się tylko jednego naczynia, które w dodatku w lepszych modelach, same potrafi się umyć.
  • Oszczędność pieniędzy – robienie samodzielnie potraw wnosi dużo oszczędności w budżet domowy, w szczególności gdy również samemu wykonuje się półprodukty służące to przygotowywanie potraw.

Podsumowując, dzięki bogactwu funkcji tego typu sprzęty, umożliwiają sprawne przyrządzanie różnego rodzaju potraw dnia codziennego, wspierają zdrowe odżywianie i pozwalają zaoszczędzić czas i pieniądze. Porządny wielofunkcyjny robot kuchenny, przyda się każdemu, kto samodzielnie przygotowuje posiłki, czy to dla jednej osoby, czy dla całej rodziny.



WIELOFUNKCYJNY ROBOT KUCHENNY