Karkówka marynowana z grilla z zielonymi szparagami
Czas wykonania: 19 minut

Składniki (4 porcje):

- 1000g karkówka wieprzowa bez kości
- 500g zielonych szparagów
- 300ml wody
- 200ml czerwonego wytrawnego wina
- 80g passaty pomidorowej
- 5 ząbków czosnku
- 60g cebuli
- 80ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cząbru


Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 190kcal
- węglowodany: 2,37g
- białko: 9,33g
- tłuszcze: 15,77g

Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek oraz przekrojoną na pół cebulę. Program - czas: 7 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5. Dodajemy oliwę z oliwek, czerwone wytrawne wino, pomidorową passatę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę ostrą i wędzoną, oregano, tymianek, cząber i musztardę. Program - czas: 7 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 6. Karkówkę polewamy marynatą, dokładnie wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej jedną noc. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, a zielone szparagi umieszczamy na przystawce do gotowania na parze. Przystawkę nakładamy na naczyniu miksującym. Program - czas: 18 minut, temperatura: 120°C, obroty: 1. Gotową karkówkę grillujemy z obu stron i podajemy z ugotowanymi na parze szparagami. Smacznego!


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.