Kieszonki z serem feta i szpinakiem
Czas wykonania: 17.5min
Składniki:
- ciasto francuskie: ok. 550g, (2 arkusze),
- ser feta: 220g,
- liście szpinaku: 500g, (rozmrożone, lekko osciśnięte),
- cebula: 45g,
- czosnek: 2 ząbki,
- oliwa z oliwek: 25g,
- sól: pół łyżeczki,
- pieprz: szczypta,
- gałka muszkatołowa: szczypta,
- jajko: 1 szt..
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 237kcal
Węglowodany: 16,65g
Białko: 6,01g
Tłuszcze: 17,01g.
Wykonanie:
Krok 1. Jajko rozbić do miseczki i roztrzepać widelcem.
Krok 2. Do naczynia miksującego włożyć: cebulę: 45g, czosnek: 2 ząbki. Dodać: oliwę z oliwek: 25g.
Krok 3. Program - czas: 5s, temperatura: 0°C, obroty: 55.
Krok 4. Za pomocą łopatki zgarnąć składniki na dno naczynia.
Krok 5. Program - czas: 125s, temperatura: 115°C, obroty: 1.5.
Krok 6. Dodać: liście szpinaku: 500g.
Krok 7. Włożyć miarkę (otwartą częścią ku górze!) w otwór pokrywy naczynia miksującego.
Krok 8. Program - czas: 15min 30s, temperatura: 100°C, obroty: 1.5.
Krok 9. Dodać: sól: pół łyżeczki, pieprz: szczyptę, gałkę muszkatołową: szczyptę.
Krok 10. Program - czas: 5s, temperatura: 0°C, obroty: 3.
Krok 11. Zawartość naczynia miksującego pozostawić aby przestygła.
Krok 12. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Krok 13. Do masy szpinakowej dodać: ser feta: 220g, pokrojony na kawałki.
Krok 14. Program - czas: 5s, temperatura: 0°C, obroty: 3.
Krok 15. Ciasto francuskie, każdy płat podzielić na 12 kwadratów.
Krok 16. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepić ze sobą wszystkie rogi. Kieszonki posmarować roztrzepanym jajkiem. Układać na przygotowanej blaszce.
Krok 17. Piec przez ok. 25 minut w 200 stopniach.
Krok 18. Gotowe, można podawać na zimno i ciepło.
Krok 19. Smacznego.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 17.5min
Składniki:
- ciasto francuskie: ok. 550g, (2 arkusze),
- ser feta: 220g,
- liście szpinaku: 500g, (rozmrożone, lekko osciśnięte),
- cebula: 45g,
- czosnek: 2 ząbki,
- oliwa z oliwek: 25g,
- sól: pół łyżeczki,
- pieprz: szczypta,
- gałka muszkatołowa: szczypta,
- jajko: 1 szt..
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 237kcal
Węglowodany: 16,65g
Białko: 6,01g
Tłuszcze: 17,01g.
Wykonanie:
Krok 1. Jajko rozbić do miseczki i roztrzepać widelcem.
Krok 2. Do naczynia miksującego włożyć: cebulę: 45g, czosnek: 2 ząbki. Dodać: oliwę z oliwek: 25g.
Krok 3. Program - czas: 5s, temperatura: 0°C, obroty: 55.
Krok 4. Za pomocą łopatki zgarnąć składniki na dno naczynia.
Krok 5. Program - czas: 125s, temperatura: 115°C, obroty: 1.5.
Krok 6. Dodać: liście szpinaku: 500g.
Krok 7. Włożyć miarkę (otwartą częścią ku górze!) w otwór pokrywy naczynia miksującego.
Krok 8. Program - czas: 15min 30s, temperatura: 100°C, obroty: 1.5.
Krok 9. Dodać: sól: pół łyżeczki, pieprz: szczyptę, gałkę muszkatołową: szczyptę.
Krok 10. Program - czas: 5s, temperatura: 0°C, obroty: 3.
Krok 11. Zawartość naczynia miksującego pozostawić aby przestygła.
Krok 12. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Krok 13. Do masy szpinakowej dodać: ser feta: 220g, pokrojony na kawałki.
Krok 14. Program - czas: 5s, temperatura: 0°C, obroty: 3.
Krok 15. Ciasto francuskie, każdy płat podzielić na 12 kwadratów.
Krok 16. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepić ze sobą wszystkie rogi. Kieszonki posmarować roztrzepanym jajkiem. Układać na przygotowanej blaszce.
Krok 17. Piec przez ok. 25 minut w 200 stopniach.
Krok 18. Gotowe, można podawać na zimno i ciepło.
Krok 19. Smacznego.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.