Kieszonki z serem feta i szpinakiem
Czas wykonania: 17.5min

Składniki:

- ciasto francuskie: ok. 550g, (2 arkusze),
- ser feta: 220g,
- liście szpinaku: 500g, (rozmrożone, lekko osciśnięte),
- cebula: 45g,
- czosnek: 2 ząbki,
- oliwa z oliwek: 25g,
- sól: pół łyżeczki,
- pieprz: szczypta,
- gałka muszkatołowa: szczypta,
- jajko: 1 szt..



Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 237kcal
Węglowodany: 16,65g
Białko: 6,01g
Tłuszcze: 17,01g.


Wykonanie:

Krok 1. Jajko rozbić do miseczki i roztrzepać widelcem.

Krok 2. Do naczynia miksującego włożyć: cebulę: 45g, czosnek: 2 ząbki. Dodać: oliwę z oliwek: 25g.

Krok 3. Program - czas: 5s, temperatura: 0°C, obroty: 55.

Krok 4. Za pomocą łopatki zgarnąć składniki na dno naczynia.

Krok 5. Program - czas: 125s, temperatura: 115°C, obroty: 1.5.

Krok 6. Dodać: liście szpinaku: 500g.

Krok 7. Włożyć miarkę (otwartą częścią ku górze!) w otwór pokrywy naczynia miksującego.

Krok 8. Program - czas: 15min 30s, temperatura: 100°C, obroty: 1.5.

Krok 9. Dodać: sól: pół łyżeczki, pieprz: szczyptę, gałkę muszkatołową: szczyptę.

Krok 10. Program - czas: 5s, temperatura: 0°C, obroty: 3.

Krok 11. Zawartość naczynia miksującego pozostawić aby przestygła.

Krok 12. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Krok 13. Do masy szpinakowej dodać: ser feta: 220g, pokrojony na kawałki.

Krok 14. Program - czas: 5s, temperatura: 0°C, obroty: 3.

Krok 15. Ciasto francuskie, każdy płat podzielić na 12 kwadratów.

Krok 16. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepić ze sobą wszystkie rogi. Kieszonki posmarować roztrzepanym jajkiem. Układać na przygotowanej blaszce.

Krok 17. Piec przez ok. 25 minut w 200 stopniach.

Krok 18. Gotowe, można podawać na zimno i ciepło.

Krok 19. Smacznego.




Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.