Klasyczne kotlety mielone
Czas wykonania: 4 minuty

Składniki:

- mięso wieprzowe: 500g, zmielone,
- cebula: 100g, pokrojona na kawałki,
- olej: 20ml,
- czerstwa bułka: 1 szt.
- mleko: 60g,
- jajko: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki,
- sól: płaska łyżeczka,
- pieprz czarny: płaska łyżeczka,
- zioła prowansalskie: pół łyżeczki,
- musztarda: 1,5 łyżeczki,
- bułka tarta: do panierowania,
- olej: do smażenia.


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 226kcal
Węglowodany: 8,7g
Białko: 14,4g
Tłuszcze: 15g.


Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego włozyć: cebulę, pokrojoną na kawałki. Dodać: olej.

Krok 2. Program - czas: 7s, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 3. Rozdrobnioną cebulę zgarnąć na dno naczynia za pomocą łopatki.

Krok 4. Program - czas: 180s, temperatura: 100°C, obroty: 1.

Krok 5. Cebulę przełożyć do innego naczynia.

Krok 6. Do czystego naczynia miksującego włożyć: czerstwą bułkę: 1 szt. podzieloną na kawałki. Dodać: mleko, jajko: 1 szt. mięso wieprzowe zmielone, czosnek: 2 ząbki, sól: płaską łyżeczkę, pieprz czarny: płaską łyżeczkę, zioła prowansalskie: pół łyżeczki, musztardę: 1,5 łyżeczki, wcześniej usmażoną cebulę.

Krok 7. Program - czas: 12s, temperatura: 0°C, obroty: 7.

Krok 8. Masę mięsną podzielić na ok. 8 częśći, uformować kotlety i delikatnie spłaszczyć dłonią.

Krok 9. Panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju do złotobrązowego koloru.

Krok 10. Kotlety gotowe. Można podać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.



Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.