
- Czas przygotowania: 4 min 35 s
Wartości odżywcze na 100g
- Kalorie: 234 kcal
- Węglowodany: 31,4 g
- Białko: 11,2 g
- Tłuszcze: 6,6 g
Składniki
- cebula 100 g (pokrojona w ćwiartki)
- olej rzepakowy 40 g (20 g do farszu, 20 g do ciasta)
- mięso wołowe 350 g (ugotowane, bez kości, pokrojone na kawałki)
- marchewka 50 g (ugotowana, pokrojona na kawałki)
- sól pół łyżeczki (plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów)
- pieprz czarny mielony pół łyżeczki
- majeranek suszony pół łyżeczki
- woda 250 ml (plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów)
- jajko 1 sztuka
- mąka pszenna 560 g (plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu)
Wykonanie
- Do naczynia miksującego włóż cebulę 100 g (pokrojoną w ćwiartki).
- Program: czas 5 sekund, obroty 5.
- Cebulę zgarnij łopatką ze ścianek na dno naczynia.
- Dodaj olej rzepakowy 20 g.
- Program: czas 3 minuty, temperatura 120°C, obroty 2.
- Dodaj mięso wołowe 350 g i marchewkę 50 g (ugotowaną, pokrojoną na kawałki).
- Program: czas 15 sekund, obroty 5.
- Składniki zgarnij łopatką ze ścianek na dno naczynia.
- Dodaj sól szczyptę, pieprz czarny mielony pół łyżeczki, majeranek suszony pół łyżeczki.
- Program: czas 15 sekund, obroty 5.
- Powstały farsz przełóż do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wlej wodę 250 ml, dodaj jajko 1 sztukę, olej rzepakowy 20 g, mąkę pszenną 560 g i sól pół łyżeczki.
- Program: wyrabianie ciasta czas 1 minuta.
- Przełóż ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkuj na grubość 3 mm i szklanką wykrawaj krążki.
- Na środku każdego krążka połóż 1 łyżeczkę farszu, zlep brzegi i dokładnie je dociśnij.
- Gotuj pierogi w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi z mięsem najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
- Smacznego!
Przepis na klasyczne pierogi z mięsnym farszem jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.
Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.