Klasyczne pulpety (pieczone)
Czas wykonania: 2 minuty
Składniki:
- mięso mielone: 500g, (wieprzowo-wołowe),
- bułka tarta: 78g,
- mleko: 55ml,
- jajko: 1 szt.
- cebula: 100g,
- czosnek: 1 ząbek,
- musztarda: 12g,
- sól: 3/4 łyżeczki,
- pieprz: szczypta,
- zioła prowansalskie: 1 łyżeczka.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 171kcal
Węglowodany: 9,17g
Białko: 13,9g
Tłuszcze: 9,11g.
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć: cebulę: 100g, w kawałkach, czosnek: 1 ząbek.
Krok 2. Program - czas: 6s, temperatura: 0°C, obroty: 5.5.
Krok 3. Zgarnąć składniki na dno naczynia i dodać: mięso mielone: 500g, (wieprzowo-wołowe), bułkę tartą: 78g, mleko: 55g, jajko: 1 szt. musztardę: 12g, sól: 3/4 łyżeczki, pieprz: szczyptę, zioła prowansalskie: 1 łyżeczkę.
Krok 4. Program - czas: 75s, temperatura: 0°C, obroty: tryb wyrabiania ciasta.
Krok 5. Masę mięsną przełożyć do innego naczynia. Krok 6. Uformować pulpety (4cm).
Krok 7. Przygotować formę kamionkową i lekko skropić ją olejem.
Krok 8. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Krok 9. Pulpety piec przez ok. 40 minut w 220 stopniach, (jeśli będzie taka potrzeba można lekko podlać pulpety wodą).
Krok 10. Gotowe, podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 2 minuty
Składniki:
- mięso mielone: 500g, (wieprzowo-wołowe),
- bułka tarta: 78g,
- mleko: 55ml,
- jajko: 1 szt.
- cebula: 100g,
- czosnek: 1 ząbek,
- musztarda: 12g,
- sól: 3/4 łyżeczki,
- pieprz: szczypta,
- zioła prowansalskie: 1 łyżeczka.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 171kcal
Węglowodany: 9,17g
Białko: 13,9g
Tłuszcze: 9,11g.
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć: cebulę: 100g, w kawałkach, czosnek: 1 ząbek.
Krok 2. Program - czas: 6s, temperatura: 0°C, obroty: 5.5.
Krok 3. Zgarnąć składniki na dno naczynia i dodać: mięso mielone: 500g, (wieprzowo-wołowe), bułkę tartą: 78g, mleko: 55g, jajko: 1 szt. musztardę: 12g, sól: 3/4 łyżeczki, pieprz: szczyptę, zioła prowansalskie: 1 łyżeczkę.
Krok 4. Program - czas: 75s, temperatura: 0°C, obroty: tryb wyrabiania ciasta.
Krok 5. Masę mięsną przełożyć do innego naczynia. Krok 6. Uformować pulpety (4cm).
Krok 7. Przygotować formę kamionkową i lekko skropić ją olejem.
Krok 8. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Krok 9. Pulpety piec przez ok. 40 minut w 220 stopniach, (jeśli będzie taka potrzeba można lekko podlać pulpety wodą).
Krok 10. Gotowe, podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.