Konfitura jabłkowo - jeżynowa z imbirem
Czas wykonania: 51 minut

Składniki (6 porcji):

- imbir 20g
- jabłka 1kg
- jeżyna 600g
- cukier trzcinowy 25g
- cynamon
- szczypta soli

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 57 kcal
- węglowodany: 14,84g
- białko: 0,69g
- tłuszcze: 0,29g

Wykonanie:
Do naczynia miksującego włóż obrany ze skórki imbir (4sek/0st/8obr). Pozostałości ze ścianek naczynia zbierz
łopatką na jego dno. Dodaj kilogram oczyszczonych z gniazd nasiennych i obranych ze skórki jabłek (10sek/0st/6obr).
W kolejnym kroku dodaj jeżyny (5sek/0st/3obr), a następnie podgrzej naczynie (20min/100st/2obr). Konfiturę dopraw
do smaku cukrem trzcinowym, cynamonem i szczyptą soli, nałóż nakładkę na naczynie (30min/95st/2obr). Gotową
konfiturę jabłkowo - jeżynową przełóż do słoiczków i poczekaj aż ostygną. Smacznego!

Przepis jest dostępny we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6).