- Czas przygotowania: 1 minuta 30 sekund
Wartość odżywcza na 100 g
- Kalorie: 369 kcal
- Węglowodany: 53 g
- Białko: 20,3 g
- Tłuszcze: 9,3 g
Składniki:
- woda do gotowania kopytek
- sól + dodatkowa ilość do gotowania: ½ łyżeczki
- ziemniaki ugotowane, ostudzone, pokrojone na kawałki: 300 g
- mąka pszenna + dodatkowa ilość do oprószenia blatu: 200 g
- twaróg półtłusty, podzielony na kawałki: 250 g
- liście szpinaku świeże: 50 g
- jajko: 1 sztuka
- masło roztopione: do polania kopytek
Kroki przygotowania:
Krok 1: W dużym garnku zagotuj wodę (na 1 litr wody dodaj 1 łyżeczkę soli).
Krok 2: Do naczynia miksującego wsyp mąkę pszenną (200 g), dodaj twaróg półtłusty (250 g), liście szpinaku (50 g), ugotowane ziemniaki (300 g) i sól (½ łyżeczki).
Krok 3: Program – czas 20 sekund, temperatura 0°C, obroty 5.
Krok 4: Dodaj jajko (1 sztuka).
Krok 5: Program – Wyrabianie ciasta 60 sekund
Krok 6: Ciasto przełóż na obficie oprószony mąką blat.
Krok 7: Podziel je na 3 części i z każdej uformuj wałek o długości 30–40 cm i średnicy ok. 3 cm.
Krok 8: Wałki lekko spłaszcz nożem i pokrój pod skosem na kawałki o długości ok. 2 cm.
Krok 9: Kopytka gotuj partiami w osolonej wodzie przez 2–4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Krok 10: Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.
Krok 11: Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, polane roztopionym masłem – jako samodzielne danie lub dodatek do potraw.
Krok 12: Gotowe. Smacznego.
Przepis na kopytka ze szpinakiem jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.