• Czas przygotowania: 1 minuta 30 sekund

 

Wartość odżywcza na 100 g

  • Kalorie: 369 kcal
  • Węglowodany: 53 g
  • Białko: 20,3 g
  • Tłuszcze: 9,3 g

 

Składniki:

  • woda do gotowania kopytek
  • sól + dodatkowa ilość do gotowania: ½ łyżeczki
  • ziemniaki ugotowane, ostudzone, pokrojone na kawałki: 300 g
  • mąka pszenna + dodatkowa ilość do oprószenia blatu: 200 g
  • twaróg półtłusty, podzielony na kawałki: 250 g
  • liście szpinaku świeże: 50 g
  • jajko: 1 sztuka
  • masło roztopione: do polania kopytek

 

Kroki przygotowania:

Krok 1: W dużym garnku zagotuj wodę (na 1 litr wody dodaj 1 łyżeczkę soli).
Krok 2: Do naczynia miksującego wsyp mąkę pszenną (200 g), dodaj twaróg półtłusty (250 g), liście szpinaku (50 g), ugotowane ziemniaki (300 g) i sól (½ łyżeczki).
Krok 3: Program – czas 20 sekund, temperatura 0°C, obroty 5.
Krok 4: Dodaj jajko (1 sztuka).
Krok 5: Program – Wyrabianie ciasta 60 sekund
Krok 6: Ciasto przełóż na obficie oprószony mąką blat.
Krok 7: Podziel je na 3 części i z każdej uformuj wałek o długości 30–40 cm i średnicy ok. 3 cm.
Krok 8: Wałki lekko spłaszcz nożem i pokrój pod skosem na kawałki o długości ok. 2 cm.
Krok 9: Kopytka gotuj partiami w osolonej wodzie przez 2–4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Krok 10: Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.
Krok 11: Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, polane roztopionym masłem – jako samodzielne danie lub dodatek do potraw.
Krok 12: Gotowe. Smacznego.

 

Przepis na kopytka ze szpinakiem jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.

 

Gotuj pysznie i sprawnie z najlepszymi robotami kuchennymi nowej generacji!

Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.