Kotlety z mięsa drobiowego i pieczarek
Czas wykonania: 2 minuty

Składniki:
- mięso drobiowe: 600g, pokrojone na kawałki,
- pieczarki: 220g, pokrojone na kawałki,
- por: 100g, (białe części), pokrojone w plastry,
- bułka tarta: 20g,
- ser żółty: 40g, starty na tarce o grubych oczkach,
- jajko: 1 szt.
- sól: do smaku,
- pieprz: do smaku,
- natka pietruszki: 1 pęczek, posiekany,
- olej: do smażenia

Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 200kcal
Węglowodany: 26,21g
Białko: 14,02g
Tłuszcze: 5,56g

Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy pieczarki pokrojone na kawałki, por (białe części) pokrojony w plastry.

Krok 2. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 3. Rozdrobnione pieczarki i por przekładamy do innej miseczki.

Krok 4. Do czystego naczynia miksującego wkładamy mięso drobiowe pokrojone na kawałki.

Krok 5. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7.

Krok 6. Mięso za pomocą łopatki zgarniamy na dno naczynia i dodajemy jajko, żółty ser (starty na tarce o grubych oczkach), bułkę tartą, rozdrobnione wcześniej pieczarki i por, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.

Krok 7. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.

Krok 8. Z gotowej masy formujemy kotlety.

Krok 9. Podsmażamy kotlety z dwóch stron na oleju, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Krok 10. Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.