- Czas przygotowania: 13 minut 20 sekund
Wartość odżywcza na 100 g
- Kalorie: 299 kcal
- Węglowodany: 30,0 g
- Białko: 3,7 g
- Tłuszcze: 20,7 g
Składniki
- orzechy laskowe (łuskane ze skórką): 100 g
- figi suszone (przekrojone na pół): 250 g
- woda: 200 g
- masło (miękkie, pokrojone na kawałki): 100 g
- syrop klonowy: 40 g
- skórka otartej cytryny: z ½ cytryny
- kakao naturalne: 2 łyżki
- cynamon mielony: 1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1: Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż orzechy laskowe (100 g).
Krok 2: Program – czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 6.
Krok 3: Przełóż rozdrobnione orzechy do innego naczynia, odstaw.
Krok 4: Do naczynia miksującego włóż figi suszone (250 g, przekrojone na pół).
Krok 5: Program – czas 15 sekund, temperatura 0°C, obroty 5.
Krok 6: Dodaj wodę (200 g).
Krok 7: Program – czas 12 minut, temperatura 100°C, obroty 3.
Krok 8: Program – czas 20 sekund, temperatura 0°C, obroty 7.
Krok 9: Dodaj wcześniej rozdrobnione orzechy laskowe (100 g), masło (100 g), syrop klonowy (40 g), skórkę otartej cytryny (½), kakao naturalne (2 łyżki) i cynamon mielony (1 łyżeczka).
Krok 10: Program – czas 35 sekund, temperatura 0°C, obroty 4.
Krok 11: Przełóż gotowy krem do słoiczka lub innego naczynia.
Krok 12: Podawaj jako dodatek do tostów, kanapek lub deserów.
Krok 13: Smacznego.
Przepis na krem figowy z orzechami laskowymi jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.