- Czas przygotowania: 25 minut 35 sekund
Wartość odżywcza na 100 g
- Kalorie: 53 kcal
- Węglowodany: 7,6 g
- Białko: 1,0 g
- Tłuszcze: 2,2 g
Składniki
- cebula (przekrojona na pół): 50 g
- oliwa z oliwek: 20 g
- ziemniaki (pokrojone na kawałki): 450 g
- por (pokrojony w plastry): 75 g
- seler korzeń (pokrojony na kawałki): 70 g
- woda: 600 g
- kostki bulionu warzywnego: 2 łyżeczki
- sól: ½ łyżeczki
- pieprz czarny mielony: 2 szczypty
- śmietana: 50 g
- natka pietruszki świeża: 1 łyżka
- szczypiorek: ½ pęczka
Przygotowanie
Krok 1: Do naczynia miksującego włóż cebulę (50 g) i oliwę z oliwek (20 g).
Krok 2: Program – czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 6.
Krok 3: Składniki zgarnij łopatką ze ścianek na dno naczynia.
Krok 4: Program – czas 2 minuty, temperatura 120°C, obroty 2.
Krok 5: Dodaj ziemniaki (450 g), por (75 g) i seler korzeń (70 g).
Krok 6: Program – czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 5.
Krok 7: Dodaj wodę (600 g), kostki bulionu warzywnego (2 łyżeczki), sól (½ łyżeczki) i pieprz czarny mielony (2 szczypty).
Krok 8: Program – czas 20 minut, temperatura 100°C, obroty 2.
Krok 9: Dodaj śmietanę (50 g), natkę pietruszki (1 łyżka) i szczypiorek (½ pęczka).
Krok 10: Program – czas 15 sekund, temperatura 0°C, obroty 4.
Krok 11: Gotuj ponownie.
Krok 12: Program – czas 3 minuty, temperatura 100°C, obroty 2.
Krok 13: W razie potrzeby dopraw do smaku.
Krok 14: Podawaj na gorąco.
Krok 15: Gotowe, smacznego.
Przepis na krem ziemniaczany jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.