Kremowa zupa z pomidorów
Czas wykonania: 19 min.

Składniki:
- czosnek: 2 ząbki,
- cebula: 60g, przekrojona na pół,
- masło: 30g,
- pomidory: 700g, przekrojone na pół,
- koncentrat pomidorowy: 70g,
- sól: łyżeczka,
- cukier: łyżeczka,
- majeranek: łyżeczka,
- woda: 500ml,
- kostka bulionu warzywnego: 1 szt.
- śmietana 30%: 100g,
- bazylia świeża: 5 liści.

Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 97kcal
Węglowodany: 4,8g
Białko: 5,3g
Tłuszcze: 5,4g


Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksujacego włożyć czosnek i cebulę.
Krok 2. Program – czas: 3 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 3. Za pomocą łopatki zgarnąć cebulę i czosnek na dno naczynia i dodać masło 30.
Krok 4. Program – czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 5. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, cukier, majeranek.
Krok 6. Program – czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 7. Dodać wodę i kostkę bulionu warzywnego.
Krok 8. Program – czas: 15 min, temperatura: 100°C, obroty: 2.
Krok 9. Dodać śmietanę 30%, bazylię świeżą.
Krok 10. W następnym kroku stopniowo zwiększać obroty od 4 do 8.
Krok 11. Program – czas: 60, temperatura: 0°C, obroty: 8.
Krok 12. Krem podawać na ciepło.
Krok 13. Można udekorować liśćmi bazyli.
Krok 14. Gotowe smacznego.



Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.