• Czas gotowania: 20 minut
  • Poziom trudności: standard
  • Liczba porcji: 16

 

Składniki

  • Biała czekolada pokrojona na kawałki (40 g)
  • Gorzka czekolada o zawartości minimum 50% kakao pokrojona na kawałki (750 g)
  • Masło pokrojone na kawałki (180 g)
  • Śmietana 36% (230 g)
  • Ciastka Oreo (40 g)

 

Wartości odżywcze na 100 g

  • Kalorie: 539 kcal
  • Węglowodany: 34,4 g
  • Białko: 5,1 g
  • Tłuszcz: 40,1 g

 

Wykonanie

  1. Do naczynia miksującego włóż białą czekoladę. Rozdrobnij.
  2. Program: czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 7.
  3. Przełóż do innego naczynia. Odstaw do lodówki.
  4. Do naczynia miksującego włóż gorzką czekoladę i masło, dodaj śmietanę. Podgrzej.
  5. Program: czas 5 minut, temperatura 90°C, obroty 3.
  6. Następnie wymieszaj.
  7. Program: czas 35 sekund, temperatura 0°C, obroty 5.
  8. Przelej do miski. Odstaw.
  9. Na dno formy nałóż 2-3 łyżki masy z gorzkiej czekolady, równomiernie rozprowadź.
  10. Ułóż na niej warstwę z 10 ciastek w dwóch rzędach, ponownie nałóż 2-3 łyżki masy czekoladowej, równomiernie rozprowadź.
  11. Czynność powtórz do uzyskania czterech warstw z ciastek i pięciu z masy czekoladowej.
  12. Formę przykryj folią spożywczą, wstaw do zamrażalnika na koło 8 godzin lub na noc.
  13. Czekoladowy tort wyjmij z zamrażalnika na godzinę przed podaniem i udekoruj rozdrobnioną białą czekoladą.
  14. Gotowe, smacznego!

 

Przepis na lodowy tort czekoladowy jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.

 

Gotuj pysznie i sprawnie z najlepszymi robotami kuchennymi nowej generacji!

Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.