
- Czas gotowania: 20 minut
- Poziom trudności: standard
- Liczba porcji: 16
Składniki
- Biała czekolada pokrojona na kawałki (40 g)
- Gorzka czekolada o zawartości minimum 50% kakao pokrojona na kawałki (750 g)
- Masło pokrojone na kawałki (180 g)
- Śmietana 36% (230 g)
- Ciastka Oreo (40 g)
Wartości odżywcze na 100 g
- Kalorie: 539 kcal
- Węglowodany: 34,4 g
- Białko: 5,1 g
- Tłuszcz: 40,1 g
Wykonanie
- Do naczynia miksującego włóż białą czekoladę. Rozdrobnij.
- Program: czas 10 sekund, temperatura 0°C, obroty 7.
- Przełóż do innego naczynia. Odstaw do lodówki.
- Do naczynia miksującego włóż gorzką czekoladę i masło, dodaj śmietanę. Podgrzej.
- Program: czas 5 minut, temperatura 90°C, obroty 3.
- Następnie wymieszaj.
- Program: czas 35 sekund, temperatura 0°C, obroty 5.
- Przelej do miski. Odstaw.
- Na dno formy nałóż 2-3 łyżki masy z gorzkiej czekolady, równomiernie rozprowadź.
- Ułóż na niej warstwę z 10 ciastek w dwóch rzędach, ponownie nałóż 2-3 łyżki masy czekoladowej, równomiernie rozprowadź.
- Czynność powtórz do uzyskania czterech warstw z ciastek i pięciu z masy czekoladowej.
- Formę przykryj folią spożywczą, wstaw do zamrażalnika na koło 8 godzin lub na noc.
- Czekoladowy tort wyjmij z zamrażalnika na godzinę przed podaniem i udekoruj rozdrobnioną białą czekoladą.
- Gotowe, smacznego!
Przepis na lodowy tort czekoladowy jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.
Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.