Łosoś piccata z kaparami bezglutenowy
Czas wykonania: 17 minut

Składniki:

- 1500ml wody
- 300g łososia
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki creme fraiche bez śladowych ilości glutenu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka przyprawy typu vegeta bezglutenowej
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól do smaku
- pieprz do smaku


Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 234kcal
- węglowodany: 15,32g
- białko: 14,65g
- tłuszcze: 19,05g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wlewamy 1500ml wody, wyciśnięty sok z cytryny oraz przyprawę vegeta. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1. Filety z łososia umieszczamy w koszyku i wstawiamy go do naczynia miksującego. Program - czas: 12 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1. Wyjmujemy łososia i trzymamy go w ciepłej temperaturze. W naczyniu miksującym pozostawiamy około 1,5 miarki wywaru. Następnie dodajemy creme fraiche. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 90°C, obroty: -1. Dodajemy masło, kapary, sól i pieprz. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 3. Łososia polewamy sosem. Przed podaniem posypujemy go również posiekaną natką pietruszki. Gotowe, smacznego!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.